EFSA: Projekt wytycznych dotyczących oceny ryzyka środków ochrony roślin i pszczół
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje dotyczące projektu wytycznych dotyczących oceny ryzyka środków ochrony roślin i pszczół, obejmujących pszczoły miodne, trzmiele i pszczoły samotnice. Agencja odpowiada na prośbę Komisji Europejskiej o dokonanie przeglądu wytycznych, które zostały opublikowane po raz pierwszy w 2013 roku z uwzględnieniem nowej wiedzy naukowej, jaka pojawiła się od tego czasu.
EFSA zachęca do zgłaszania uwag na temat nowatorskich podejść zawartych w projekcie wytycznych, które dotyczą oceny ryzyka i analizy statystycznej badań terenowych. Konsultacje będą trwać 12 tygodni w celu umożliwienia maksymalnego udziału stron zainteresowanych. Organizacja konsultowała się zainteresowanymi stronami i państwami członkowskimi w sprawie kluczowych aspektów aktualizacji wytycznych na różnych etapach procesu przeglądu.
Zainteresowane strony proszone są o zgłaszanie uwag do projektu dokumentu i jego informacji uzupełniających za pośrednictwem specjalnych stron poświęconych konsultacjom. Termin zgłaszania uwag upływa 3 października 2022 r.
Konsultacje społeczne: Zmienione wytyczne dotyczące oceny ryzyka środków ochrony roślin dla pszczół (Apis mellifera, Bombus spp. i pszczoły samotnice)
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
02.08.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Cypru - Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu...
-
01.08.2022
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego ze szczepu Aspergillus Niger PEC
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
-
05.07.2022
Ocena bezpieczeństwa buforowanego octu jako dodatku do żywności
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).