Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje dotyczące projektu wytycznych dotyczących oceny ryzyka środków ochrony roślin i pszczół, obejmujących pszczoły miodne, trzmiele i pszczoły samotnice. Agencja odpowiada na prośbę Komisji Europejskiej o dokonanie przeglądu wytycznych, które zostały opublikowane po raz pierwszy w 2013 roku z uwzględnieniem nowej wiedzy naukowej, jaka pojawiła się od tego czasu.
EFSA zachęca do zgłaszania uwag na temat nowatorskich podejść zawartych w projekcie wytycznych, które dotyczą oceny ryzyka i analizy statystycznej badań terenowych. Konsultacje będą trwać 12 tygodni w celu umożliwienia maksymalnego udziału stron zainteresowanych. Organizacja konsultowała się zainteresowanymi stronami i państwami członkowskimi w sprawie kluczowych aspektów aktualizacji wytycznych na różnych etapach procesu przeglądu.
Zainteresowane strony proszone są o zgłaszanie uwag do projektu dokumentu i jego informacji uzupełniających za pośrednictwem specjalnych stron poświęconych konsultacjom. Termin zgłaszania uwag upływa 3 października 2022 r.
Konsultacje społeczne: Zmienione wytyczne dotyczące oceny ryzyka środków ochrony roślin dla pszczół (Apis mellifera, Bombus spp. i pszczoły samotnice)
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu...
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).