Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego ze szczepu Aspergillus Niger PEC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Badany przez EFSA enzym spożywczy ma cztery deklarowane aktywności (endo-poligalakturonaza ((1→4) -α- d -galakturonanoglikanohydrolaza (endo-rozszczepianie); 3.2.1.15), pektynesteraza (pektynowa hydrolaza pektynowa; 3.1.1.11), liaza pektynowa ((1 →4)-6 - O -metylo-α- d - galakturonanoliaza; 4.2.2.10) i nieredukujący koniec α- l - arabinofuranozydazy (α - l -arabinofuranozyd nieredukujący koniec α- l - arabinofuranozydaza; 3.2.1.55) produkowany z niezmodyfikowanym genetycznie Aspergillus Niger PEC. Enzym jest wolny od żywych komórek organizmu odpowiedzialnego za jego produkcję. Przeznaczony jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.

Oszacowano, że ekspozycja z dietą wynosi do 0,25 mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg masy ciała (mc) dziennie w populacjach europejskich. Testy genotoksyczności nie wykazały zagrożenia bezpieczeństwa. Toksyczność ogólnoustrojową oceniano za pomocą 90-dniowego badania toksyczności doustnej po podaniu wielokrotnym u szczurów.

Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasowej enzymu spożywczego do znanych alergenów i znaleziono kilka dopasowań. Panel uznał, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych przez narażenie z dietą, szczególnie w przypadku osób uczulonych na kilka alergenów pyłków lub papai.

Na podstawie dostarczonych danych stwierdzono, że substancja nie budziła obaw dotyczących bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania.

Zalecane poziomy stosowania wg oceny EFSA:

Produkcja

Surowiec

Zalecany poziom stosowania (mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg surowca)

Produkcja napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona

Owoce

0,9-5,9

Przetwórstwo owoców i warzyw do produkcji soków

Jabłko

0,9-5,9

Produkcja wina i octu winnego

Winogrona

0,7-5,5

Źródło: EFSA 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa Przemysł napojowy

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.