Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badany przez EFSA enzym spożywczy ma cztery deklarowane aktywności (endo-poligalakturonaza ((1→4) -α- d -galakturonanoglikanohydrolaza (endo-rozszczepianie); 3.2.1.15), pektynesteraza (pektynowa hydrolaza pektynowa; 3.1.1.11), liaza pektynowa ((1 →4)-6 - O -metylo-α- d - galakturonanoliaza; 4.2.2.10) i nieredukujący koniec α- l - arabinofuranozydazy (α - l -arabinofuranozyd nieredukujący koniec α- l - arabinofuranozydaza; 3.2.1.55) produkowany z niezmodyfikowanym genetycznie Aspergillus Niger PEC. Enzym jest wolny od żywych komórek organizmu odpowiedzialnego za jego produkcję. Przeznaczony jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
Oszacowano, że ekspozycja z dietą wynosi do 0,25 mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg masy ciała (mc) dziennie w populacjach europejskich. Testy genotoksyczności nie wykazały zagrożenia bezpieczeństwa. Toksyczność ogólnoustrojową oceniano za pomocą 90-dniowego badania toksyczności doustnej po podaniu wielokrotnym u szczurów.
Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasowej enzymu spożywczego do znanych alergenów i znaleziono kilka dopasowań. Panel uznał, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i wywołania reakcji alergicznych przez narażenie z dietą, szczególnie w przypadku osób uczulonych na kilka alergenów pyłków lub papai.
Na podstawie dostarczonych danych stwierdzono, że substancja nie budziła obaw dotyczących bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach stosowania.
Zalecane poziomy stosowania wg oceny EFSA:
Produkcja |
Surowiec |
Zalecany poziom stosowania (mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg surowca) |
Produkcja napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona |
Owoce |
0,9-5,9 |
Przetwórstwo owoców i warzyw do produkcji soków |
Jabłko |
0,9-5,9 |
Produkcja wina i octu winnego |
Winogrona |
0,7-5,5 |
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).
Na stronie EFSA został opublikowany dokument Ocena korzyści i ryzyka zastąpienia chlorku sodu innymi solami/substancjami w produktach z owoców morza...
EFSA ocenił poziom bezpieczeństwa stosowania CBD w żywności