Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kannabidiol jako nowa żywność - oświadczenie EFSA

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Kontekst 

Kwestie związane ze stosowaniem oraz statusem prawnym CBD w żywności od dłuższego czasu stanowią przedmiot licznych badań i dyskusji, a także wyroków lub prawodawstwa. Problematyka bezpieczeństwa stosowania kannabidiolu stała się także przedmiotem oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. W ramach swojej oceny EFSA ocenił bezpieczeństwo stosowania CBD jako nowej żywności. 

Ogólna ocena 

EFSA zwrócił uwagę na istotne luki w danych, które uniemożliwiają dokonanie rzetelnej oceny stosowania CBD w żywności, a tym samym oszacowanie potencjalnych skutków jego spożywania,  w szczególności w kontekście rozrodczości, zwłaszcza w przypadku kobiet w wieku rozrodczym. O ile w odniesieniu do stosowania kannabinolu w trakcie leczenia opornych epilepsji, korzyści przewyższają ewentualne niekorzystne skutki, to w przypadku CBD rozważanego w kontekście nowej żywności nie można wysnuć podobnych wniosków. Ponadto na podstawie przeprowadzonych badań nie można było zidentyfikować NOAEL. Oprócz tego nie ustalono wpływu kannabidiolu na metabolizm leków. Urząd wskazał także na konieczność zbadania toksykokinetyki w różnych matrycach, okres półtrwania i akumulację. Obecnie nie ustalono również wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na funkcje psychologiczne. W efekcie brak odpowiednich danych naukowych oraz niepewność nie pozwoliły na wydanie przez Urząd pozytywnej opinii w sprawie CBD jako nowej żywności. 

Pełna treść komunikatu wydanego przez EFSA dostępna jest pod adresem:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7322 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.