Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kannabidiol jako nowa żywność - oświadczenie EFSA

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Kontekst 

Kwestie związane ze stosowaniem oraz statusem prawnym CBD w żywności od dłuższego czasu stanowią przedmiot licznych badań i dyskusji, a także wyroków lub prawodawstwa. Problematyka bezpieczeństwa stosowania kannabidiolu stała się także przedmiotem oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. W ramach swojej oceny EFSA ocenił bezpieczeństwo stosowania CBD jako nowej żywności. 

Ogólna ocena 

EFSA zwrócił uwagę na istotne luki w danych, które uniemożliwiają dokonanie rzetelnej oceny stosowania CBD w żywności, a tym samym oszacowanie potencjalnych skutków jego spożywania,  w szczególności w kontekście rozrodczości, zwłaszcza w przypadku kobiet w wieku rozrodczym. O ile w odniesieniu do stosowania kannabinolu w trakcie leczenia opornych epilepsji, korzyści przewyższają ewentualne niekorzystne skutki, to w przypadku CBD rozważanego w kontekście nowej żywności nie można wysnuć podobnych wniosków. Ponadto na podstawie przeprowadzonych badań nie można było zidentyfikować NOAEL. Oprócz tego nie ustalono wpływu kannabidiolu na metabolizm leków. Urząd wskazał także na konieczność zbadania toksykokinetyki w różnych matrycach, okres półtrwania i akumulację. Obecnie nie ustalono również wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na funkcje psychologiczne. W efekcie brak odpowiednich danych naukowych oraz niepewność nie pozwoliły na wydanie przez Urząd pozytywnej opinii w sprawie CBD jako nowej żywności. 

Pełna treść komunikatu wydanego przez EFSA dostępna jest pod adresem:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7322 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn