Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu na cenzurowanym

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2022/860 z dnia 1 czerwca 2022 r.

zmieniono załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu. 

Pełen tekst rozporządzenia nr 1925/2006 dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02006R1925-20210408&qid=1654341930003 

Istotą nowelizacji jest wpisanie monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu do rozporządzenia nr 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Substancja ta została dodana w wykazie zatytułowanym „Substancje podlegające ograniczeniom” oraz „Substancje podlegające kontroli przez Wspólnotę”. Jednocześnie określono warunki stosowania substancji, zgodnie z którymi „Pojedyncza porcja produktu przeznaczona do dziennego spożycia musi zawierać mniej niż 3 mg monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu”. Oprócz tego wskazano także wymagania dodatkowe takie jak m.in. obowiązek podania na etykiecie liczby pojedynczych porcji produktu przeznaczonych do maksymalnego dziennego spożycia oraz ostrzeżenie, aby nie spożywać dziennej ilości równej lub wyższej niż 3 mg monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Dodatkowo na etykiecie muszą pojawić się stosowne ostrzeżenia dotyczące ewentualnego ryzyka związanego ze spożywaniem produktu takie jak np. „Niniejszy produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią, dzieci w wieku poniżej 18 lat i osoby dorosłe w wieku powyżej 70 lat”. 

U podstaw wprowadzania powyższych wymogów legły wątpliwości dotyczące spożywania tej substancji wyrażone przez Urząd Bezpieczeństwa ds. Żywności. EFSA stwierdził między innymi, że nie był w stanie określić pobrania z dietą monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu, które nie budzi obaw co do szkodliwych skutków dla zdrowia, dla ogółu społeczeństwa oraz, w stosownych przypadkach, dla szczególnie wrażliwych podgrup populacji. W związku z tym konieczne było wprowadzenie odpowiednich wymogów dotyczących warunków stosowania niniejszych monakolin. 

Pełen tekst rozporządzenia 2022/860 znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R0860&qid=1654175567645 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.