Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano decyzję rejestrującą inicjatywę obywatelską „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”), której celem jest m.in. wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych. Miało to miejsce na mocy decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2022/712 z dnia 27 kwietnia 2022 r. w sprawie wniosku o rejestrację europejskiej inicjatywy obywatelskiej „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”) zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/788 (notyfikowana jako dokument nr C(2022) 2753).
Zgodnie z motywem drugim preambuły decyzji 2022/712 cele inicjatywy skupiają się wokół dwóch zasadniczych problemów takich jak:
„a) wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych oraz włączenie do tej działalności alternatywnych rozwiązań etycznych i ekologicznych, takich jak hodowla komórek i uprawa oparta na białkach roślinnych;
b) wprowadzenie zachęt do produkcji i sprzedaży produktów rolnych pochodzenia roślinnego i komórkowego”.
Pierwszy cel - reorientacja dopłat
Ze względu na istotną rolę dopłat w unijnym rolnictwie, zdaniem autorów projektu, w celu zmiany modelu produkcji i rezygnacji z produkcji zwierzęcej, konieczne jest przeniesienie dopłat rolnych z sektora produkcji zwierzęcej do ekologicznych alternatyw. Innymi słowy, dopłaty, które dotychczas przyznawane były w ramach produkcji zwierzęcej, powinny być kierowane do producentów zajmujących się alternatywnymi dla mięsa produktami.
Drugi cel - produkcja roślinna i komórkowa
Cel ten pozostaje w ścisłym związku z pierwszym. „Przekierowanie” dopłat z sektora produkcji zwierzęcej spowodowałoby umożliwienie zwiększenie dopłat do innych sektorów, a zwłaszcza podejmowania działań mających na celu zachęcanie do produkcji i sprzedaży produktów rolnych pochodzenia roślinnego i komórkowego.
Co ważne, autorzy projektu zwracają uwagę nie tylko na kwestie praw zwierząt lub ich dobrostanu, ale także na warunki pracy osób zatrudnianych w rzeźniach. W dokumentach towarzyszących wnioskowi podkreślono, że niejednokrotnie są to nieludzkie warunki pracy, a samo zatrudnienie jest często nielegalne. Podkreślono także, że produkcja mięsa przyczynia się do rozprzestrzeniania się chorób odzwierzęcych oraz „jest energochłonna i wymaga intensywnego użytkowania gruntów oraz stanowi główne źródło emisji gazów cieplarnianych”.
Link do decyzji wykonawczej Komisji rejestrującej inicjatywę znajdziesz tutaj: