Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa buforowanego octu jako dodatku do żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

W związku z prośbą Komisji Europejskiej skierowaną do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) został poproszony o przedstawienie opinii naukowej na temat bezpieczeństwa octu buforowanego (wyrażonego jako równoważnik kwasu octowego) proponowanego jako konserwujący dodatek do żywności  w różnych kategoriach żywności zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008 ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących.

Proponowany dodatek do żywności jest płynną lub suszoną mieszaniną przygotowaną przez dodanie substancji buforujących (wodorotlenków lub węglanów) do octu otrzymywanego wyłącznie w drodze fermentacji biologicznej ze źródła rolniczego (z wyjątkiem drewna/celulozy). Podstawowymi składnikami octu buforowanego są kwas octowy i jego sole.

Płynny ocet buforowany jest bezbarwną do brązowej lepką cieczą, a postać proszkowa jest białym do kremowo-białego krystalicznym proszkiem. pH płynnego octu buforowanego wynosi 4,75-7,5, a postaci proszkowej (jako 10% roztwór wodny) 4,75-7,5. postaci proszku (jako 10% roztwór wodny) wynosi 4,75-6,75. Rozpuszczalność w wodzie określono na. > 1000 g/L dla octu buforowanego w płynie i 200-1000 g/L dla octu buforowanego w proszku.

Buforowany ocet jest produkowany przez mieszanie octu (z biologicznej fermentacji z rolniczego z czynnikami buforującymi (tj. wodorotlenki sodu i potasu (E 524-525) i/lub węglany (E 500-501) dopuszczonymi jako dodatki do żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008) i wodą.

Opcjonalnie można zastosować kwas cytrynowy (E 330) w celu znormalizowania pH przed suszeniem rozpyłowym. Otrzymana mieszanka daje płynny ocet buforowany, który można wysuszyć, aby uzyskać sproszkowany ocet buforowany. Ocet z materiału wyjściowego został zgłoszony przez wnioskodawcę jako "nadający się do kontaktu z żywnością" i zgodny z normą europejską EN 13188:2000 (CEN, 2000).

Wnioskodawca nie przedłożył w ramach dokumentacji żadnych danych biologicznych ani toksykologicznych uzyskanych przy zastosowaniu proponowanego dodatku do żywności. Panel zgodził się z przedstawionym przez wnioskodawcę uzasadnieniem dotyczącym niespełnienia wymagań poziomu 1 zawartych w "Wytycznych dotyczących składania wniosków w sprawie oceny dodatków do żywności" (Panel EFSA ANS, 2012) poprzez stwierdzenie, że po spożyciu doustnym ocet buforowany dysocjuje do anionu octowego, octanu, naturalnego składnika diety i ciała ludzkiego, dla którego istnieją obszerne dane dotyczące jego skutków biologicznych i dla którego EFSA wcześniej stwierdził, że ustanowienie dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI) nie jest uważane za konieczne (EFSA, 2013).

Aby ocenić narażenie z dietą na ocet buforowany, wyrażone jako równoważniki kwasu octowego, narażenie obliczono w oparciu o typowe i maksymalne poziomy stosowania zaproponowane przez wnioskodawcę.

Przy proponowanych maksymalnych/typowych poziomach stosowania średnie narażenie na ocet buforowy wynikające z jego stosowania jako dodatku do żywności, wyrażone jako równoważniki kwasu octowego, wynosiło od 8,9 mg/kg masy ciała dziennie u niemowląt do 280,3 mg/kg masy ciała na dzień u dzieci.

Według obserwacji panelu FAF, proponowany dodatek do żywności może zawierać do 30% sodu, a to może prowadzić do dodatkowego narażenia na sód w wyniku proponowanych zastosowań w żywności. Panel stwierdził, że nie ma obaw dotyczących bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako dodatku do żywności przy proponowanych maksymalnych/typowych poziomach stosowania. Uznano również, że nie ma obaw dotyczących bezpieczeństwa proponowanych zastosowań przy zasadzie quantum satis jako dodatku do żywności z grupy I, ponieważ nie można było oszacować wynikającego z nich narażenia. 

Dokument źródłowy: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.