Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Zwykły” składnik czy dodatek? Buffered vinegar case.

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Czytanie etykiet żywności przed jej zakupem jest coraz częstszą praktyką, zwłaszcza wśród młodych konsumentów. Aby przyciągnąć ich uwagę etykiety powinny być tak „czyste”, jak to tylko możliwe, pozbawione numerów „E” (oznaczających dodatki do żywności) czy dziwnie brzmiących nazw. 

To z kolei skłania producentów do stosowania składników, które będą pełnić istotne funkcje w produkcie, przy jednoczesnej przyjaznej dla konsumenta deklaracji na etykiecie.

Ocet czy nie ocet?

Jednym z takich składników jest tzw. buffered/dried vinegar, który można nazwać „octem w proszku”. Składnik ten określany bywa często jako naturalna alternatywa dla chemicznych substancji konserwujących. Pozwala na przedłużenie trwałości produktów mięsnych i przetworzonych ryb (hamuje rozwój bakterii dzięki tworzeniu się octanów sodu – E 262 lub podobnych substancji) przy jednoczesnej poprawie walorów smakowych. Jego dodanie do produktu nie wymaga użycia symbolu E na etykiecie, ponieważ nie figuruje on w unijnym wykazie dozwolonych dodatków do żywności.

Prawny status tego składnika był przedmiotem dyskusji podczas listopadowego posiedzenia Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (tzw. PAFF), który wspiera Komisję Europejską (KE) opiniując projektowane akty prawa żywnościowego. Komitet stwierdził, że ww. ocet w proszku nie jest spożywany samodzielnie jako żywność, ani też nie jest charakterystycznym składnikiem żywności. Oznacza to, że jego stosowanie w produkcie w celu uzyskania określonego efektu technologicznego jest analogiczne do stosowania dodatku do żywności. Co za tym idzie, konieczne jest spełnienie wymogów rozporządzenia 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (m.in. obecność dodatku w wykazie dozwolonych dodatków oraz stosowane znakowanie na etykiecie).

Ww. stanowisko komitetu PAFF jest zbieżne z dotychczasowym podejściem KE do kwestii stosowania ekstraktów roślinnych w celach technologicznych.

Skutki dla Firm

Tak jak w przypadku ekstraktów roślinnych, sugerowany przez KE status buffered vinegar jest z pewnością kłopotliwy dla branży spożywczej, zarówno dla producentów gotowej opakowanej żywności, jak i komponentów oferowanych do sprzedaży B2B. Jeśli uznamy, że składnik ten jest w istocie dodatkiem do żywności, to wniosek nasuwa się sam – nie można go stosować, dopóki nie będzie ujęty w unijnym wykazie. Jeśli firma nie zgadza się z taką kwalifikacją składnika, to na niej spoczywa ewentualne udowodnienie, że dana substancja nie jest stosowana w produkcie do celów technologicznych.

Jednocześnie należy pamiętać o tym, że stanowisko komitetu PAFF nie stanowi źródła prawa, choć jest wskazówką odnośnie tego, w jaki sposób KE interpretuje daną sprawę.

 

 

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGIFC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.