Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Cypru - Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu, który powstaje poprzez zmieszanie mąki z pszenicy durum z niewielką ilością soli i wody lub poprzez zmieszanie innego rodzaju mąki z semoliną, solą i wodą. Cechy charakterystyczne "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" wynikają z doświadczenia i lokalnej wiedzy producentów.

W szczególności duże znaczenie ma specjalne narzędzie używane do produkcji makaronu. Cienka łodyga przypominająca trzcinę jest starannie dobierana. Kolejną umiejętnością, której producenci potrzebują do produkcji tego makaronu, jest układanie go w koszach do suszenia w taki sposób, aby kawałki nie stykały się ze sobą. Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" jest często spożywany podczas świąt lub specjalnych okazji.

Wykaz wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych znajduje się w bazie danych eAmbrosia.

Źródło: KE
Akt prawny: EUR-LEX

 

Wybierz obszar: Przemysł piekarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn