Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) z Cypru: "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou", rodzaj ręcznie wyrabianego suszonego makaronu, który powstaje poprzez zmieszanie mąki z pszenicy durum z niewielką ilością soli i wody lub poprzez zmieszanie innego rodzaju mąki z semoliną, solą i wodą. Cechy charakterystyczne "Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" wynikają z doświadczenia i lokalnej wiedzy producentów.
W szczególności duże znaczenie ma specjalne narzędzie używane do produkcji makaronu. Cienka łodyga przypominająca trzcinę jest starannie dobierana. Kolejną umiejętnością, której producenci potrzebują do produkcji tego makaronu, jest układanie go w koszach do suszenia w taki sposób, aby kawałki nie stykały się ze sobą. Makaronia tis Smilas / Makaronia tou Sklinitziou" jest często spożywany podczas świąt lub specjalnych okazji.
Wykaz wszystkich chronionych oznaczeń geograficznych znajduje się w bazie danych eAmbrosia.
Źródło: KE
Akt prawny: EUR-LEX
Przeczytaj także
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) z Węgier: "Derecske alma", jabłka uprawiane w regionie Derecske. "Derecske alma" mają jędrny miąższ, niską kwasowość i są lekko słodkie.
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).