Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE rejestruje Rooibos jako chronioną nazwę pochodzenia

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

"Rooibos" / "Czerwonokrzew" oznacza suszone liście i łodygi uprawiane w Prowincji Przylądkowej Zachodniej i Prowincji Przylądkowej Północnej, w regionie znanym z gorących, suchych sezonów letnich i zimnych, wilgotnych zim. "Rooibos / "Czerwonokrzew" rozwinął pewne wyjątkowe właściwości, aby dostosować się do tego surowego klimatu i posiada owocowo-korzenny i smak. Zbierany jest co roku podczas gorącego lata i suszony na słońcu tuż po zbiorach.

Proces suszenia herbaty jest często określany jako forma sztuki i stanowi jedną z najważniejszych części procesu produkcji "Rooibos" / "Czerwonokrzew", wymagającą szczególnego know-how i wiedzy fachowej. Stosowanie suszonych liści i łodyg "Rooibos" / "Czerwonokrzew" jako herbaty zostało po raz pierwszy udokumentowane prawie 250 lat temu. Od tego czasu jej owocowy, słodki smak sprawił, że stała się ona ikoną kultury Republiki Południowej Afryki.

Obecnie zarejestrowane są 262 oznaczenia geograficzne z krajów spoza UE. Więcej informacji można znaleźć w bazie danych eAmbrosia i na stronach poświęconych systemom jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.