Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wpisanie "Rooibos" / "Czerwonokrzew" z Republiki Południowej Afryki do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
"Rooibos" / "Czerwonokrzew" oznacza suszone liście i łodygi uprawiane w Prowincji Przylądkowej Zachodniej i Prowincji Przylądkowej Północnej, w regionie znanym z gorących, suchych sezonów letnich i zimnych, wilgotnych zim. "Rooibos / "Czerwonokrzew" rozwinął pewne wyjątkowe właściwości, aby dostosować się do tego surowego klimatu i posiada owocowo-korzenny i smak. Zbierany jest co roku podczas gorącego lata i suszony na słońcu tuż po zbiorach.
Proces suszenia herbaty jest często określany jako forma sztuki i stanowi jedną z najważniejszych części procesu produkcji "Rooibos" / "Czerwonokrzew", wymagającą szczególnego know-how i wiedzy fachowej. Stosowanie suszonych liści i łodyg "Rooibos" / "Czerwonokrzew" jako herbaty zostało po raz pierwszy udokumentowane prawie 250 lat temu. Od tego czasu jej owocowy, słodki smak sprawił, że stała się ona ikoną kultury Republiki Południowej Afryki.
Obecnie zarejestrowane są 262 oznaczenia geograficzne z krajów spoza UE. Więcej informacji można znaleźć w bazie danych eAmbrosia i na stronach poświęconych systemom jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vasi vadkörte pálinka" z Węgier do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).