Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Rumunia i Słowenia z nowymi oznaczeniami geograficznymi

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).

"Cașcaval de Săveni" jest serem dojrzewającym, produkowanym w regionie Botoșani. Wyróżnia się długim okresem dojrzewania (60 dni), który pozwala mu uzyskać gładką i jednolitą konsystencję, a także bardziej wyrazistą barwę. Jego smak charakteryzuje się orzechowymi nutami i lekką goryczą. Lokalne warunki klimatyczne, które sprzyjają rozwojowi naturalnych pastwisk bogatych w różnorodną florę, przyczyniają się do jakości mleka wykorzystywanego do produkcji "Cașcaval de Săveni".

"Slovenska potica" to ciasto na zakwasie rozwałkowywane i wypełniane różnymi nadzieniami, wśród których najbardziej znane są nadzienia orzechowe, estragonowe i rodzynkowe. Ma tradycyjny okrągły kształt z dziurą w środku, ponieważ piecze się go w tradycyjnej formie zwanej potičnik. "Slovenska potica" jest rezultatem metody produkcji, przetwarzania lub składu odpowiadającego tradycyjnej praktyce. W słoweńskiej tradycji kulinarnej jest to danie, które jest symbolem uroczystego posiłku.

Te nowe oznaczenia dołączą do 1609 już chronionych produktów spożywczych, w tym 64 gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn