Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
"Cașcaval de Săveni" jest serem dojrzewającym, produkowanym w regionie Botoșani. Wyróżnia się długim okresem dojrzewania (60 dni), który pozwala mu uzyskać gładką i jednolitą konsystencję, a także bardziej wyrazistą barwę. Jego smak charakteryzuje się orzechowymi nutami i lekką goryczą. Lokalne warunki klimatyczne, które sprzyjają rozwojowi naturalnych pastwisk bogatych w różnorodną florę, przyczyniają się do jakości mleka wykorzystywanego do produkcji "Cașcaval de Săveni".
"Slovenska potica" to ciasto na zakwasie rozwałkowywane i wypełniane różnymi nadzieniami, wśród których najbardziej znane są nadzienia orzechowe, estragonowe i rodzynkowe. Ma tradycyjny okrągły kształt z dziurą w środku, ponieważ piecze się go w tradycyjnej formie zwanej potičnik. "Slovenska potica" jest rezultatem metody produkcji, przetwarzania lub składu odpowiadającego tradycyjnej praktyce. W słoweńskiej tradycji kulinarnej jest to danie, które jest symbolem uroczystego posiłku.
Te nowe oznaczenia dołączą do 1609 już chronionych produktów spożywczych, w tym 64 gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
Komisja Europejska przyjęła pakiet dwóch środków dotyczących ważnego cypryjskiego dziedzictwa kulturowego...
Optymalny poziom higieny jest niezbędny na każdym etapie procesu produkcji żywności, a standardy w tym zakresie stale się zmieniają i ewoluują. Alfa Laval wprowadziła na rynek nowy dekanter Alfa Laval Foodec Hygiene Plus, który pomaga przemysłowi spożywczemu spełniać i przewyższać zmieniające się wymagania.