KE: Rumunia i Słowenia z nowymi oznaczeniami geograficznymi
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o rejestrację "Cașcaval de Săveni" z Rumunii w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Slovenska potica" w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).
"Cașcaval de Săveni" jest serem dojrzewającym, produkowanym w regionie Botoșani. Wyróżnia się długim okresem dojrzewania (60 dni), który pozwala mu uzyskać gładką i jednolitą konsystencję, a także bardziej wyrazistą barwę. Jego smak charakteryzuje się orzechowymi nutami i lekką goryczą. Lokalne warunki klimatyczne, które sprzyjają rozwojowi naturalnych pastwisk bogatych w różnorodną florę, przyczyniają się do jakości mleka wykorzystywanego do produkcji "Cașcaval de Săveni".
"Slovenska potica" to ciasto na zakwasie rozwałkowywane i wypełniane różnymi nadzieniami, wśród których najbardziej znane są nadzienia orzechowe, estragonowe i rodzynkowe. Ma tradycyjny okrągły kształt z dziurą w środku, ponieważ piecze się go w tradycyjnej formie zwanej potičnik. "Slovenska potica" jest rezultatem metody produkcji, przetwarzania lub składu odpowiadającego tradycyjnej praktyce. W słoweńskiej tradycji kulinarnej jest to danie, które jest symbolem uroczystego posiłku.
Te nowe oznaczenia dołączą do 1609 już chronionych produktów spożywczych, w tym 64 gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
15.04.2021
Projekt ustawy implementującej dyrektywę plastikową
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
-
15.04.2021
KE rejestruje ser Halloumi jako chronioną nazwę pochodzenia
Komisja Europejska przyjęła pakiet dwóch środków dotyczących ważnego cypryjskiego dziedzictwa kulturowego...
-
12.04.2021
Alfa Laval wprowadza na rynek najbardziej higieniczne dekantery zaprojektowane specjalnie dla przemysłu spożywczego
Optymalny poziom higieny jest niezbędny na każdym etapie procesu produkcji żywności, a standardy w tym zakresie stale się zmieniają i ewoluują. Alfa Laval wprowadziła na rynek nowy dekanter Alfa Laval Foodec Hygiene Plus, który pomaga przemysłowi spożywczemu spełniać i przewyższać zmieniające się wymagania.