Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE rejestruje ser Halloumi jako chronioną nazwę pochodzenia

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska przyjęła pakiet dwóch środków dotyczących ważnego cypryjskiego dziedzictwa kulturowego: Χαλλούμι/Halloumi/Hellim.

Komisja zarejestrowała Χαλλούμι/Halloumi/Hellim jako chronioną nazwę pochodzenia (ChNP), chroniąc tę cenną nazwę przed imitacją i niewłaściwym wykorzystaniem w całej UE. Jedynie Χαλλούμι/Halloumi/Hellim wyprodukowany na Cyprze zgodnie ze specyfikacją produktu może teraz używać zarejestrowanej nazwy, przynosząc wyspie wyraźne korzyści gospodarcze. Rejestracja umożliwia producentom tego kultowego cypryjskiego sera, znanego na całym świecie ze swojej charakterystycznej konsystencji, zwiniętej formy i przydatności do podawania z grilla lub smażenia na patelni, pochodzącym z dowolnego miejsca na wyspie Cypr, korzystanie ze statusu ChNP.

Aby ułatwić producentom ze wspólnoty Turków cypryjskich czerpanie pełnych korzyści z ochrony, Komisja przyjęła środek umożliwiający przekroczenie zielonej linii przez produkt o chronionej nazwie pochodzenia, pod warunkiem że ser i mleko, z którego został wyprodukowany, spełniają wszystkie unijne normy dotyczące zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego. Środek towarzyszący rejestracji Χαλλούμι/Halloumi/Hellim jako ChNP ma na celu zagwarantowanie, że sytuacja w zakresie zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego w UE, jak również bezpieczeństwo żywności nie są zagrożone. Ustanawia się w nim również warunki wymiany handlowej, w tym przepisy dotyczące kontroli. Ponadto zakłady mleczarskie będą musiały przestrzegać odpowiednich przepisów dotyczących zdrowia publicznego. Rejestracja Χαλλούμι/Halloumi/Hellim jako ChNP - dostępna w równym stopniu dla producentów z obu wspólnot cypryjskich - jest również wysoce symbolicznym krokiem w kierunku zbliżenia obu społeczności i wspólnej pracy na rzecz budowania zaufania.

Komunikat prasowy jest dostępny tutaj.

 

Źródło: KE

 

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.