Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Urugwajskie obostrzenia dotyczące mięsa in vitro

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Urugwaj dołączył do krajów, które zakazały używania określenia „mięso” na mięsie in vitro (mięso produkowane komórkowo). 

  • W Urugwaju mięso jest jednym z głównych towarów eksportowych. Dotyczy to szczególnie wołowiny, gdyż według oficjalnych danych na każdego Urugwajczyka przypada ok. 3,5 sztuk bydła. Stąd pojawienie się technologii mięsa in vitro potraktowano jako zagrożenie dla krajowej konwencjonalnej produkcji. 
  • Niedawno do prawa urugwajskiego (art. 292 Ley de Presupuesto) wprowadzono poprawkę, która zabrania nazywania mięsem produktów, które „zawierają w sobie komórki wyprodukowane sztucznie w laboratorium” .
  • Tym samym Urugwaj dołączył do krajów (m.in. niektórych stanów w USA jak Arkansas czy Missouri), których regulacje prawa żywnościowego zakazują używania określenia „mięso” w znakowaniu mięsa in vitro. Należy przy tym zaznaczyć, że regulacje niektórych krajów (np. Singapuru) podążają w kierunku zupełnie przeciwstawnym i nie ograniczają tak znacząco znakowania tego rodzaju produktów. Natomiast UE nie zatwierdziła dotychczas żadnego produktu z mięsa wyhodowanego komórkowo, więc trudno ocenić potencjalnie pod jaką nazwą w przyszłości będą one mogły być wprowadzane do obrotu w Polsce.

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn