Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Urugwaj dołączył do krajów, które zakazały używania określenia „mięso” na mięsie in vitro (mięso produkowane komórkowo).
Przeczytaj także
Opublikowano interesujące uzasadnienie do wyroku WSA w Warszawie z dnia 26 listopada 2020 r. (VII SA/Wa 1062/20) dotyczące niedozwolonych oświadczeń zdrowotnych oraz sugerowania właściwości leczniczych suplementu diety.
Komisja Europejska opublikowała sprostowanie do polskiej wersji rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/2151 z dnia 17 grudnia 2020, które wprowadza obowiązkowe oznaczenia dla wybranych opakowań z tworzyw sztucznych (m.in. kubków na napoje).
Opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r., które zmienia rozporządzenie nr 1881/2006 oraz wprowadzające nowe najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów pirolizydynowych dla suplementów diety, herbat i suszonych ziół.
Polecane produkty