Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe limity dla suplementów diety, herbat i suszonych ziół

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r., które zmienia rozporządzenie nr 1881/2006 oraz wprowadzające nowe najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów pirolizydynowych dla suplementów diety, herbat i suszonych ziół.

  • Jeszcze w sierpniu 2016 r. EFSA wydaała sprawozdanie naukowe na temat oceny narażenia z dietą na alkaloidy pirolizydynowe w populacji UE.  Stwierdzono, że w największym stopniu do narażenia ludzi na alkaloidy pirolizydynowe przyczyniają się herbata i herbatki ziołowe, a w znacznej części również suplementy diety na bazie pyłku, przy czym narażenie na alkaloidy pirolizydynowe związane ze spożywaniem miodu jest niższe. Zdaniem EFSA, ziołowe suplementy diety mogą w znacznym stopniu przyczynić się do narażenia na alkaloidy pirolizydynowe, jednak brak jest wystarczających danych ww. zakresie. 
  • Rozporządzeniem nr 2020/2040 wprowadzono w sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 pozycję dotyczącą najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów pirolizydynowych dla takich środków spożywczych jak niektóre herbaty i suplementy diety i suszone zioła.
  • Rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2022 r., jednak środki spożywcze zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 lipca 2022 r., mogą pozostać w obrocie do dnia 31 grudnia 2023 r.
  • Z treścią rozporządzenia można zapoznać się pod linkiem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R2040&qid=1608230773522&from=PL

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn