Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r., które zmienia rozporządzenie nr 1881/2006 oraz wprowadzające nowe najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów pirolizydynowych dla suplementów diety, herbat i suszonych ziół.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R2040&qid=1608230773522&from=PL
Przeczytaj także
Branża suplementów diety to stabilnie rozwijający się rynek. W wielu krajach pozaeuropejskich, w celu nawiązania relacji biznesowej, wymagane jest przedstawienie tzw. „świadectwa wolnej sprzedaży” (ang. Free Sale Certificate - FSC). Jest to dokument potwierdzający, że produkt może być wprowadzany na rynek konkretnego państwa zgodnie z prawem.
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu orzekł, że właściwy powiatowy Inspektor Sanitarny nie ma obowiązku prowadzenia postępowania dowodowego w celu ustalenia, czy dany produkt spełnia przewidziane dla niego wymagania jako suplement diety. Do oceny produktu uprawniony jest GIS.
Polecane produkty