Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy limit ilości witaminy D w suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.

Uchwałą nr 1/2021 zespołu do spraw suplementów diety z dnia 19 lutego 2021 r. zmieniono uchwałę nr 4/2019 w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy D w zalecanej dziennej porcji porcji w suplementach diety. W dotychczasowej opinii GIS określił maksymalną ilośc witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 2 000 IU. Dotyczyło to suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym. Najnowsza zmiana uchwały polegała na zwiększeniu maksymalnej dopuszczalnej ilości witaminy D w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia do poziomu 4 000 IU. W konsekwencji obecnie funkcjonują dwie kategorie suplementów diety zawierających witaminę D, które w zależności od tego, do jakiej grupy odbiorców są skierowane, mogą zawierać różne limity maksymalnej ilości witaminy D w odniesieniu do dziennej zalecanej porcji tj.

  • w odniesieniu do suplementów diety przeznaczonych dla zdrowej populacji osób dorosłych poniżej 75 roku życia limit wynosi 2 000 IU 
  • w odniesieniu do suplementów diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia limit wynosi 4 000 IU.

W oznakowaniu suplementów diety obligatoryjnie musi zostać umieszczone przeznaczenie wraz z jednoznacznym określeniem grupy odbiorców. 

Pełen tekst uchwały dostępny jest pod adresem:

 zał1​_uchwała​_witamina​_D zał1​_uchwała​_witamina​_D.pdf 29.10MB  

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.