Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy limit ilości witaminy D w suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.

Uchwałą nr 1/2021 zespołu do spraw suplementów diety z dnia 19 lutego 2021 r. zmieniono uchwałę nr 4/2019 w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy D w zalecanej dziennej porcji porcji w suplementach diety. W dotychczasowej opinii GIS określił maksymalną ilośc witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 2 000 IU. Dotyczyło to suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym. Najnowsza zmiana uchwały polegała na zwiększeniu maksymalnej dopuszczalnej ilości witaminy D w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia do poziomu 4 000 IU. W konsekwencji obecnie funkcjonują dwie kategorie suplementów diety zawierających witaminę D, które w zależności od tego, do jakiej grupy odbiorców są skierowane, mogą zawierać różne limity maksymalnej ilości witaminy D w odniesieniu do dziennej zalecanej porcji tj.

  • w odniesieniu do suplementów diety przeznaczonych dla zdrowej populacji osób dorosłych poniżej 75 roku życia limit wynosi 2 000 IU 
  • w odniesieniu do suplementów diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia limit wynosi 4 000 IU.

W oznakowaniu suplementów diety obligatoryjnie musi zostać umieszczone przeznaczenie wraz z jednoznacznym określeniem grupy odbiorców. 

Pełen tekst uchwały dostępny jest pod adresem:

 zał1​_uchwała​_witamina​_D zał1​_uchwała​_witamina​_D.pdf 29.10MB  

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn