Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia.
Uchwałą nr 1/2021 zespołu do spraw suplementów diety z dnia 19 lutego 2021 r. zmieniono uchwałę nr 4/2019 w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy D w zalecanej dziennej porcji porcji w suplementach diety. W dotychczasowej opinii GIS określił maksymalną ilośc witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 2 000 IU. Dotyczyło to suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym. Najnowsza zmiana uchwały polegała na zwiększeniu maksymalnej dopuszczalnej ilości witaminy D w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia do poziomu 4 000 IU. W konsekwencji obecnie funkcjonują dwie kategorie suplementów diety zawierających witaminę D, które w zależności od tego, do jakiej grupy odbiorców są skierowane, mogą zawierać różne limity maksymalnej ilości witaminy D w odniesieniu do dziennej zalecanej porcji tj.
W oznakowaniu suplementów diety obligatoryjnie musi zostać umieszczone przeznaczenie wraz z jednoznacznym określeniem grupy odbiorców.
Pełen tekst uchwały dostępny jest pod adresem:
zał1_uchwała_witamina_D zał1_uchwała_witamina_D.pdf 29.10MB
Przeczytaj także
Do 25 lutego br. firmy powinny złożyć pierwszą informację o wysokości opłaty cukrowej. Ten nowy obowiązek wynika z ustawy o zdrowiu publicznym i dotyczy wybranych kategorii środków spożywczych zawierających dodatek cukru, substancji słodzących, tauryny lub kofeiny.
Sprzedaż żywności na odległość to wszelkie formy sprzedaży, w których brak jest jednoczesnej fizycznej obecności dostawcy i konsumenta. Do najbardziej popularnych zalicza się sprzedaż internetową (np. sklepy on-line) i telesprzedaż (np. telemarketing i telewizja interaktywna), a w dalszej kolejności tradycyjne formy sprzedaży wysyłkowej (np. katalogowa).
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”.