Składniki żywności: Nowe warunki stosowania trans – resweratrolu w suplementach diety
WPROWADZENIE
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”[1].
Syntetyczny trans-resweratrol jest nowym składnikiem żywności stosowanym od kilku lat w suplementach diety dla osób dorosłych, w postaci kapsułek lub tabletek. Naturalny resweratrol to aktywna biologicznie substancja pochodzenia roślinnego, której głównym źródłem są winogrona.
Stosując trans-resweratrol w suplementach diety należy pamiętać o ograniczeniach wynikających z przepisów prawnych dotyczących nowej żywności oraz dodatkowych wymogach w zakresie znakowania, tj.:
- Substancja ta może być spożywana z ww. suplementami diety w maksymalnej ilości 150 mg/dzień
- Musi być deklarowana w wykazie składników jako „trans-resweratrol”
- Suplementy diety zawierające są muszą być dodatkowo opatrzone informacją, że osoby przyjmujące leki mogą spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.
Czego dotyczy zmiana?
Wspomniana na wstępie zmiana warunków stosowania odnosi się do rozszerzenia zakresu wykorzystywania tej substancji poza dotychczasowe formy kapsułek i tabletek. Dzięki temu trans-resweratrol będzie mógł stać się składnikiem suplementów diety wprowadzanych na rynek pod innymi postaciami, np. proszku.
W przypadku ww. modyfikacji treści unijnego wykazu nowej żywności nie było konieczności zwracania się do EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) o opinię, gdyż zmiana nie miała wpływu na zdrowie człowieka.
Warto podkreślić, że pozostałe warunki stosowania trans-resweratrolu pozostają bez zmian.
ZNACZENIE DLA FIRM
Opisana zmiana przepisów umożliwia rozszerzenie asortymentu produktów, do których można dodawać trans-resweratrol.
Jednocześnie stanowi przypomnienie, że stosowanie składników będących nową żywnością jest często ograniczone do wybranych kategorii lub wymaga dodatkowego oznakowania.
Nie wystarczy upewnić się, że dany nowy składnik jest obecny w unijnym wykazie nowej żywności. Wniosek z analizy rynku jest taki, że nie każdy o tym pamięta (już teraz dostępne są w sklepach internetowych suplementy diety w postaci proszku z trans-resweratrolem).
Konieczne jest także monitorowanie wykazu w zakresie zmian warunków stosowania nowej żywności.
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 wejdzie w życie 14 lutego 2020 r.
Źródła:
[1] ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”[1] zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470.
Przeczytaj także
-
27.01.2021
Pieczywo z dodatkiem soli jodowanej – wzbogacone w jod czy nie?
Kwestia dodawania witamin, składników mineralnych i niektórych innych substancji do środków spożywczych jest uregulowana na poziomie UE rozporządzeniem nr 1925/2006. Rozporządzenie to określa podstawowe zasady takiego „wzbogacania” żywności, w tym przesłanki, które powinny być brane pod uwagę przed podjęciem decyzji o dodaniu konkretnego składnika do produktu, jak też kwestie etykietowania, prezentacji i reklamy.
-
20.01.2021
Limity dla THC w żywności – aktualne prace Komisji Europejskiej
Zainteresowanie wykorzystaniem konopi (Cannabis sativa L.) oraz ich przetworów w wielu kategoriach produktów konsumenckich, w szczególności w środkach spożywczych rośnie systematycznie rok do roku. Prognozy wskazują, że rynek produktów legalnych do 2025 r. wzrośnie o blisko 80% i osiągnie wartość 166 mld dolarów amerykańskich1).
-
19.01.2021
Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością (FCM) – kolejna aktualizacja przepisów
Opakowania żywności, elementy maszyn i urządzeń, zastawa stołowa i przybory kuchenne –mają kontakt z żywnością, którą spożywamy i objęte są definicją materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności – czyli FCM (z ang. Food Contact Materials).