Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Składniki żywności: Nowe warunki stosowania trans – resweratrolu w suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

WPROWADZENIE

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”[1].

Syntetyczny trans-resweratrol jest nowym składnikiem żywności stosowanym od kilku lat w suplementach diety dla osób dorosłych, w postaci kapsułek lub tabletek. Naturalny resweratrol to aktywna biologicznie substancja pochodzenia roślinnego, której głównym źródłem są winogrona. 

Stosując trans-resweratrol w suplementach diety należy pamiętać o ograniczeniach wynikających z przepisów prawnych dotyczących nowej żywności oraz dodatkowych wymogach w zakresie znakowania, tj.:

  • Substancja ta może być spożywana z ww. suplementami diety w maksymalnej ilości 150 mg/dzień
  • Musi być deklarowana w wykazie składników jako „trans-resweratrol”
  • Suplementy diety zawierające są muszą być dodatkowo opatrzone informacją, że osoby przyjmujące leki mogą spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.

Czego dotyczy zmiana?

Wspomniana na wstępie zmiana warunków stosowania odnosi się do rozszerzenia zakresu wykorzystywania tej substancji poza dotychczasowe formy kapsułek i tabletek. Dzięki temu trans-resweratrol będzie mógł stać się składnikiem suplementów diety wprowadzanych na rynek pod innymi postaciami, np. proszku.

W przypadku ww. modyfikacji treści unijnego wykazu nowej żywności nie było konieczności zwracania się do EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) o opinię, gdyż zmiana nie miała wpływu na zdrowie człowieka.

Warto podkreślić, że pozostałe warunki stosowania trans-resweratrolu pozostają bez zmian.

ZNACZENIE DLA FIRM

Opisana zmiana przepisów umożliwia rozszerzenie asortymentu produktów, do których można dodawać trans-resweratrol.

Jednocześnie stanowi przypomnienie, że stosowanie składników będących nową żywnością jest często ograniczone do wybranych kategorii lub wymaga dodatkowego oznakowania.

Nie wystarczy upewnić się, że dany nowy składnik jest obecny w unijnym wykazie nowej żywności. Wniosek z analizy rynku jest taki, że nie każdy o tym pamięta (już teraz dostępne są w sklepach internetowych suplementy diety w postaci proszku z trans-resweratrolem).

Konieczne jest także monitorowanie wykazu w zakresie zmian warunków stosowania nowej żywności.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 wejdzie w życie 14 lutego 2020 r.

Źródła:

[1] ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”[1] zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470.

 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGIFC

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn