Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Składniki żywności: Nowe warunki stosowania trans – resweratrolu w suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

WPROWADZENIE

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”[1].

Syntetyczny trans-resweratrol jest nowym składnikiem żywności stosowanym od kilku lat w suplementach diety dla osób dorosłych, w postaci kapsułek lub tabletek. Naturalny resweratrol to aktywna biologicznie substancja pochodzenia roślinnego, której głównym źródłem są winogrona. 

Stosując trans-resweratrol w suplementach diety należy pamiętać o ograniczeniach wynikających z przepisów prawnych dotyczących nowej żywności oraz dodatkowych wymogach w zakresie znakowania, tj.:

  • Substancja ta może być spożywana z ww. suplementami diety w maksymalnej ilości 150 mg/dzień
  • Musi być deklarowana w wykazie składników jako „trans-resweratrol”
  • Suplementy diety zawierające są muszą być dodatkowo opatrzone informacją, że osoby przyjmujące leki mogą spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.

Czego dotyczy zmiana?

Wspomniana na wstępie zmiana warunków stosowania odnosi się do rozszerzenia zakresu wykorzystywania tej substancji poza dotychczasowe formy kapsułek i tabletek. Dzięki temu trans-resweratrol będzie mógł stać się składnikiem suplementów diety wprowadzanych na rynek pod innymi postaciami, np. proszku.

W przypadku ww. modyfikacji treści unijnego wykazu nowej żywności nie było konieczności zwracania się do EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) o opinię, gdyż zmiana nie miała wpływu na zdrowie człowieka.

Warto podkreślić, że pozostałe warunki stosowania trans-resweratrolu pozostają bez zmian.

ZNACZENIE DLA FIRM

Opisana zmiana przepisów umożliwia rozszerzenie asortymentu produktów, do których można dodawać trans-resweratrol.

Jednocześnie stanowi przypomnienie, że stosowanie składników będących nową żywnością jest często ograniczone do wybranych kategorii lub wymaga dodatkowego oznakowania.

Nie wystarczy upewnić się, że dany nowy składnik jest obecny w unijnym wykazie nowej żywności. Wniosek z analizy rynku jest taki, że nie każdy o tym pamięta (już teraz dostępne są w sklepach internetowych suplementy diety w postaci proszku z trans-resweratrolem).

Konieczne jest także monitorowanie wykazu w zakresie zmian warunków stosowania nowej żywności.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 wejdzie w życie 14 lutego 2020 r.

Źródła:

[1] ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”[1] zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470.

 

Autor:Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGIFC
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.