Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE: Węgry i Włochy z nowymi oznaczeniami geograficznymi

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Nagykun Rizs" to nazwa nadana ryżowi uprawianemu w regionie Nagykunság i produkowanemu poprzez selekcję odmian, które są dobrze przystosowane do gleby i klimatu tego regionu. Technika uprawy wykorzystuje fakt, że grunty orne w tym regionie są otoczone kanałami zasilanymi przez rzekę Hortobágy-Berettyó, które zapewniają nawadnianie pól ryżowych. W produkcji "Nagykun rizs" zgromadzono ogromną wiedzę fachową i know-how, co przyczyniło się do powstania licznych rozwiązań technicznych w zakresie uprawy, takich jak staranne i profesjonalne przygotowanie gruntów, dostarczanie składników odżywczych, ochrona i dobór odmian, terminowe stosowanie odpowiednich technik zalewania uprawy oraz rygorystyczny proces zbioru. Ryż "Nagykun Rices" charakteryzuje się wysoką koncentracją ważnych pod względem odżywczym mikroelementów.

Nazwa "Pesca di Delia" odnosi się do brzoskwiń o żółtym lub białym miąższu oraz nektaryn o żółtym miąższu produkowanych w południowo-zachodniej części Sycylii. Ich specyficzny smak charakteryzuje się wyrazistym aromatem owoców, któremu towarzyszy wyraźna słodycz. Warunki klimatyczne, środowiskowe i glebowe panujące na obszarze produkcji pozwalają na uzyskanie tych smaków dzięki szczególnie żyznym gruntom, bogatym w składniki odżywcze, które odżywiają roślinę od wczesnych etapów wzrostu aż do dojrzewania. W połączeniu z umiejętnościami lokalnych producentów, owoce te wyróżniają się na tle podobnych owoców uprawianych w innych miejscach. Dzięki trzem okresom dojrzewania, od końca maja do początku października, "Pesca di Delia" charakteryzuje się szczególnie długim okresem produkcji w porównaniu z brzoskwiniami i nektarynami produkowanymi na innych obszarach.

Te nowe oznaczenia dołączą do 1 550 produktów spożywczych, które są już chronione. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródła: KEKE

 

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.