Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Węgry i Włochy z nowymi oznaczeniami geograficznymi

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiego "Nagykun Rizs" i włoskiej nazwy "Pesca di Delia" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

"Nagykun Rizs" to nazwa nadana ryżowi uprawianemu w regionie Nagykunság i produkowanemu poprzez selekcję odmian, które są dobrze przystosowane do gleby i klimatu tego regionu. Technika uprawy wykorzystuje fakt, że grunty orne w tym regionie są otoczone kanałami zasilanymi przez rzekę Hortobágy-Berettyó, które zapewniają nawadnianie pól ryżowych. W produkcji "Nagykun rizs" zgromadzono ogromną wiedzę fachową i know-how, co przyczyniło się do powstania licznych rozwiązań technicznych w zakresie uprawy, takich jak staranne i profesjonalne przygotowanie gruntów, dostarczanie składników odżywczych, ochrona i dobór odmian, terminowe stosowanie odpowiednich technik zalewania uprawy oraz rygorystyczny proces zbioru. Ryż "Nagykun Rices" charakteryzuje się wysoką koncentracją ważnych pod względem odżywczym mikroelementów.

Nazwa "Pesca di Delia" odnosi się do brzoskwiń o żółtym lub białym miąższu oraz nektaryn o żółtym miąższu produkowanych w południowo-zachodniej części Sycylii. Ich specyficzny smak charakteryzuje się wyrazistym aromatem owoców, któremu towarzyszy wyraźna słodycz. Warunki klimatyczne, środowiskowe i glebowe panujące na obszarze produkcji pozwalają na uzyskanie tych smaków dzięki szczególnie żyznym gruntom, bogatym w składniki odżywcze, które odżywiają roślinę od wczesnych etapów wzrostu aż do dojrzewania. W połączeniu z umiejętnościami lokalnych producentów, owoce te wyróżniają się na tle podobnych owoców uprawianych w innych miejscach. Dzięki trzem okresom dojrzewania, od końca maja do początku października, "Pesca di Delia" charakteryzuje się szczególnie długim okresem produkcji w porównaniu z brzoskwiniami i nektarynami produkowanymi na innych obszarach.

Te nowe oznaczenia dołączą do 1 550 produktów spożywczych, które są już chronione. Lista jest dostępna w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródła: KEKE

 

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn