Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Budaörsi őszibarack" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

Nazwa "Budaörsi őszibarack" odnosi się do brzoskwiń produkowanych na południowy zachód od Budapesztu. Charakteryzują się intensywnym zapachem, smakiem bogatym w związki aromatyczne oraz wyraźnym słodkim smakiem. Jakość brzoskwiń produkowanych w tym regionie wynika ze sposobu ich uprawy i wiedzy specjalistycznej człowieka. Odmiany brzoskwiń uprawiane w regionie Budaörs są wynikiem tradycji hodowli brzoskwiń sięgającej końca XIX wieku. Obecnie w uprawie "Budaörsi őszibarack" nadal kluczową rolę odgrywa doświadczenie ludzi, ponieważ brzoskwinie na drzewach owocowych są przerzedzane ręcznie w okresie dojrzewania, a także ręcznie zbierane.

Nowa nazwa dołączy do 1 610 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn