KE: Węgry z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Budaörsi őszibarack" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Nazwa "Budaörsi őszibarack" odnosi się do brzoskwiń produkowanych na południowy zachód od Budapesztu. Charakteryzują się intensywnym zapachem, smakiem bogatym w związki aromatyczne oraz wyraźnym słodkim smakiem. Jakość brzoskwiń produkowanych w tym regionie wynika ze sposobu ich uprawy i wiedzy specjalistycznej człowieka. Odmiany brzoskwiń uprawiane w regionie Budaörs są wynikiem tradycji hodowli brzoskwiń sięgającej końca XIX wieku. Obecnie w uprawie "Budaörsi őszibarack" nadal kluczową rolę odgrywa doświadczenie ludzi, ponieważ brzoskwinie na drzewach owocowych są przerzedzane ręcznie w okresie dojrzewania, a także ręcznie zbierane.
Nowa nazwa dołączy do 1 610 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć również na stronach poświęconych polityce jakości.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
15.04.2021
Projekt ustawy implementującej dyrektywę plastikową
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
-
15.04.2021
KE rejestruje ser Halloumi jako chronioną nazwę pochodzenia
Komisja Europejska przyjęła pakiet dwóch środków dotyczących ważnego cypryjskiego dziedzictwa kulturowego...
-
12.04.2021
Alfa Laval wprowadza na rynek najbardziej higieniczne dekantery zaprojektowane specjalnie dla przemysłu spożywczego
Optymalny poziom higieny jest niezbędny na każdym etapie procesu produkcji żywności, a standardy w tym zakresie stale się zmieniają i ewoluują. Alfa Laval wprowadziła na rynek nowy dekanter Alfa Laval Foodec Hygiene Plus, który pomaga przemysłowi spożywczemu spełniać i przewyższać zmieniające się wymagania.