Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
„Spożywczy preparat enzymatyczny” oznacza preparat składający się z co najmniej jednego enzymu spożywczego, do którego dodaje się substancje, takie jak dodatki do żywności lub inne składniki żywności, w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, standaryzacji, rozcieńczania lub rozpuszczania.
Rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008 ustanowiono unijne procedury oceny bezpieczeństwa i procedury wydawania zezwoleń na dodatki do żywności, enzymy spożywcze i środki aromatyzujące. Stosowanie enzymu spożywczego jest dozwolone wyłącznie w przypadku wykazania, że:
Wszystkie enzymy spożywcze znajdujące się obecnie na rynku Unii Europejskiej i zamierzające pozostać na tym rynku, a także wszystkie nowe enzymy spożywcze podlegają ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i zatwierdzeniu za pośrednictwem wspólnotowego wykazu UE.
Niniejsza opinia naukowa dotyczy wniosku Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa spożywczego enzymu podpuszczki zwierzęcej składającej się z chymozyny i pepsyny A z żołądka Bos primigenius (bydło), Bubalus bubalis (bawół), Capra aegagrus hircus (koza) i Ovis baran (owca). Enzym przeznaczony jest do stosowania w przetwórstwie mleka do produkcji serów.
Panel uznał, że dostarczono wystarczających informacji na temat pochodzenia zwierzęcego, historii jego bezpiecznego stosowania i spożycia oraz procesu produkcyjnego. W związku z tym zrezygnowano z konieczności przedstawienia danych toksykologicznych.
Potencjalna alergenność enzymu spożywczego zawierającego chymozynę i pepsynę A pochodzącego z trawieńca kóz ssących, jagniąt i cieląt, oceniana przez porównanie jego sekwencji aminokwasowej z sekwencją znanych alergenów, nie została uznana za istotną w tym przypadku.
Nie były dostępne żadne informacje na temat reakcji uczuleniowych po podaniu doustnym lub wywoływania reakcji na chymozynę i pepsynę A uzyskanych z trawieńca kóz ssących, jagniąt i cieląt objętych oceną.
Panel uznał, że prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznych na ten enzym pokarmowy uzyskany z trawieńca ssących kóz, jagniąt i cieląt jest niskie.
Technologia ekstrakcji enzymów z trawieńca zwierzęcego oraz technologia wykorzystania podpuszczki zwierzęcej do produkcji sera pozostają takie same od tysięcy lat i pozostają głównym źródłem narażenia człowieka na enzym spożywczy. Ser i produkty uboczne produkcji sera były spożywane przez ludzi w Europie i wielu innych częściach świata od tysiącleci. Ponadto w niektórych krajach europejskich spożywa się żołądek przeżuwaczy, chociaż stanowi to jedynie niewielką część ogólnego narażenia na ten enzym spożywczy w UE. Zdaniem Panelu oszacowanie narażenia z dietą nie jest wymagane.
Na podstawie dostarczonych danych, pochodzenia enzymu spożywczego i historii jego bezpiecznego stosowania panel stwierdził, że podpuszczka enzymatyczna zawierająca chymozynę i pepsynę A uzyskana z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach użytkowania.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.