Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dihydrochalkon neohesperydyny (E 959) jest dopuszczony jako dodatek do żywności w Unii Europejskiej (UE) zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, a jego specyfikacje są określone w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012.
Dihydrochalkon neohesperydyny został wcześniej oceniony przez Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) w 1985 i 1989 r. W następstwie tych ocen ustalono dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) w wysokości 5 mg/kg masy ciała (m.c.) dziennie, biorąc pod uwagę najniższe nie zaobserwowane działanie niepożądane poziom efektu (NOAEL) uzyskany we wszystkich przeprowadzonych i ocenionych badaniach. Dihydrochalkon neohesperydyny jest dopuszczony w UE również jako środek aromatyzujący do żywności ([nr FL: 16.061]), zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1334/2008 i został oceniony w ramach oceny grupy środków aromatyzujących 32 (FGE.32).
Ponadto panel EFSA FEEDAP ocenił bezpieczeństwo dihydrochalkonu neohesperydyny jako sensorycznego dodatku paszowego do stosowania u kilku gatunków (panel EFSA FEEDAP, 2011, 2014). Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) nie ocenił dihydrochalkonu neohesperydyny jako dodatku do żywności, dlatego dla E 959 nie są dostępne żadne specyfikacje od Komitetu.
Bieżąca ocena ryzyka została przeprowadzona w oparciu o ustrukturyzowane protokoły dotyczące identyfikacji i charakterystyki zagrożeń oraz oceny narażenia.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011 w oznakowaniu środka spożywczego podaje się: datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).