Data produkcji żywności na etykiecie środka spożywczego. Czy data produkcji zastąpi termin przydatności?
AKTUALNE WYMAGANIA PRAWNE
Zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011[1] w oznakowaniu środka spożywczego podaje się: datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
W przypadku środków spożywczych, które z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się psują i z tego względu już po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, datę minimalnej trwałości zastępuje się terminem przydatności do spożycia.
Datę minimalnej trwałości poprzedza sformułowanie:
– „Najlepiej spożyć przed …” – gdy data zawiera oznaczenie dnia,
– „Najlepiej spożyć przed końcem …” – w innych przypadkach;
Termin przydatności poprzedza sformułowanie
-„Należy spożyć do …”;
W przypadku produktów zamrażanych więcej niż jednokrotnie podaje się również datę zamrożenia lub datę pierwszego zamrożenia.
DATA PRODUKCJI NA ETYKIECIE
Niektóre środki spożywcze na rynku polskim, w innych państwach UE oraz poza UE zawierają datę produkcji środka spożywczego. Może to wynikać z wymagań krajowych lub stanowić dobrowolną informację na temat żywności.
Dodanie daty produkcji jako obowiązkowej informacji na temat żywności lub zastąpienie terminu przydatności do spożycia datą produkcji są opcjami rozważanymi w ramach zmiany rozporządzenia 1169/2011 służącej między innymi ograniczeniu marnowania żywności.
Jakie szanse na wprowadzenie ma ta opcja?
W jaki sposób data produkcji byłaby deklarowana w oznakowaniu?
Czy data produkcji jest równoważna z datą wprowadzenia do obrotu?
Zgodnie z harmonogramem KE, projekt zmian rozporządzenia 1169/2011 powinniśmy poznać jeszcze w tym roku. Zmiany będą dotyczyły:
- zasad deklaracji daty,
- znakowania wartością odżywczą na froncie,
- obowiązkowej deklaracji pochodzenia dla kolejnych składników i produktów,
- znakowania alkoholi.
[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. UE. L. z 2011 r. Nr 304, str. 18 z późn. zm.).
Przeczytaj także
-
29.11.2022
Nowe przepisy w walce z marnowaniem żywności. Data minimalnej trwałości
Wyniki różnych badań wskazują, że niejasności dotyczące określeń „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed (końcem)” oraz obecnego sposobu oznaczania dat przyczyniają się do niepotrzebnego marnowania żywności przez konsumentów
-
25.11.2022
Kwalifikacja produktu jako FSMP. Wyrok TSUE: (Tylko) ogólna korzyść, przeciwdziałanie zaburzeniu lub łagodzenie objawów nie wystarcza do uznania produktu za FSMP
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) stwierdził, że produkt stanowi żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, jeżeli z powodu choroby występują zwiększone lub szczególne wymagania żywieniowe, które mają być zaspokojone przez daną żywność (...)
-
16.11.2022
NUTRITECH – zmiana terminu składania wniosków. Żywność funkcjonalna. Żywność prozdrowotna
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ogłosił wydłużenie terminu na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu