Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
WPROWADZENIE
29 września był Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Wydarzenie to zostało ustanowione przez ONZ w 2019, a pierwsze obchody miały miejsce w 2020 roku. Według danych ONZ[1] na całym świecie:
- około 14 procent wyprodukowanej żywności jest tracone między zbiorami a sprzedażą detaliczną,
- około 17 procent całkowitej światowej produkcji żywności (11 procent w gospodarstwach domowych, 5 procent w gastronomii i 2% w handlu detalicznym),
- około 14 procent wyprodukowanej żywności jest tracone między zbiorami a sprzedażą.
Wyniki różnych badań wskazują, że niejasności dotyczące określeń „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed (końcem)” oraz obecnego sposobu oznaczania dat przyczyniają się do niepotrzebnego marnowania żywności przez konsumentów. Z tego względu w ramach unijnej strategii „Od Pola do Stołu” Komisja Europejska pracuje nad zmianami przepisów regulujących stosowanie tych treści w celu ograniczenia marnowania żywności przez konsumentów bez uszczerbku dla bezpieczeństwa żywności.
Zmiany mają być zrealizowane przez zmianę zapisów Rozporządzenia 1169/2011[2]. Rozważanych jest kilka opcji m.in.:
- Rozszerzenie listy produktów, które nie wymagają padania daty minimalnej trwałości (aktualnie zwilnione są min.: zioła, przyprawy lub ich mieszaniny; sól i substytuty soli; słodziki stołowe; żelatyna, gumy do żucia.
- Usunięcie wymogu deklaracji daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed (końcem)”.
- Zastąpienie deklaracji daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed (końcem)” datą produkcji środka spożywczego.
- Poprawa wyrazu i prezentacji informacji o dacie minimalnie trwałości poprzez zastosowanie symboli lub rozszerzonego sformułowania słownego
ZNACZENIE DLA FIRM
Konsekwencją zmiany rozporządzenia 1169/2011 będzie konieczność zmiany zasad deklaracji daty na wszystkich środkach spożywczych, których ta data aktualnie dotyczy. Wprowadzenie zmiany będzie miało okres przejściowy określony w przepisach.
[1] https://www.un.org/en/observances/end-food-waste-day
[2] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. UE. L. z 2011 r. Nr 304, str. 18 z późn. zm.).
Przeczytaj także
11 sierpnia br. w sądzie federalnym stanu Illinois (USA) został złożony pozew zbiorowy przeciwko firmie Mars. Inc. producentowi cukierków Skittles (dostępnych również w Polsce), ze względu na naruszenie stanowych i federalnych praw konsumenckich. Firmie zarzucono, że cukierki nie nadają się do spożycia przez ludzi, ponieważ zawierają dwutlenek tytanu (TiO2).
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
Przetworzona żywność musi być zgodna z przepisami dotyczącymi produkcji przetworzonej żywności ekologicznej. Składniki nieekologiczne można dodawać tylko wtedy, gdy są one dopuszczone zgodnie z odpowiednimi przepisami.