Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy w ekologicznej czekoladzie mogą być użyte nieekologiczne glikozydy stewiolowe lub olej MCT?

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Nie. Zgodnie z art. 30 Rozporządzenia 2018/848[1], aby w opisie handlowym przetworzonej żywności, jaką jest czekolada, zastosować określenie „ekologiczna”, co najmniej 95% składników pochodzenia rolnego musi być wyprodukowanych ekologicznie. Zatem tylko maksymalnie 5% składników rolniczych może być nieekologicznych.

Ponadto przetworzona żywność musi być zgodna z przepisami dotyczącymi produkcji przetworzonej żywności ekologicznej określonymi w art. 16 rozporządzenia (UE) 2018/848. Składniki nieekologiczne można dodawać tylko wtedy, gdy są one dopuszczone zgodnie z art. 25 rozporządzenia (UE) 2018/848 [Dopuszczanie przez państwa członkowskie nieekologicznych składników pochodzenia rolnego do stosowania w przetworzonej żywności ekologicznej] i wiąże się to z procedurą udzielania zezwolenia przez państwo członkowskie i Komisję. W związku z tym wykaz składników nieekologicznych, które zostały dopuszczone i mogą być obecnie stosowane w UE, znajduje się w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2021/1165[2].

Państwa członkowskie mogą udzielać tymczasowych zezwoleń na stosowanie dodatkowych składników nieekologicznych pod pewnymi ograniczonymi warunkami określonymi w art. 25 rozporządzenia (UE) 2018/848.

Glikozydy stewiolowe pochodzące z ekstraktu roślinnego nie są wymienione w żadnym z załączników do rozporządzenia (UE) 2018/848. Olej MCT również nie jest sam w sobie wymieniony w żadnym z załączników do tego rozporządzenia.

Ponadto olej MCT może mieć kilka źródeł pochodzenia i metod produkcji i, w zależności od jego pochodzenia i metody produkcji, może na przykład kwalifikować się jako zatwierdzony składnik nieekologiczny w kategorii „Tłuszcze i oleje, rafinowane lub nierafinowane, ale nie chemicznie”. modyfikowane, pochodzące z roślin innych niż kakao, orzech kokosowy, krokosz oliwny, palma, rzepak, sezam lub soja”.

Dlatego stosowanie glikozydów stewiolowych i oleju MCT jako dodatków lub substancji pomocniczych w przetwórstwie w produktach ekologicznych nie jest obecnie dozwolone, a zatem nie jest możliwe uzyskanie certyfikatu ekologicznego dla produktów je zawierających.

Pytanie i odpowiedź pochodzą z przewodnika KE „Frequently asked questions ON ORGANIC RULES” opublikowanego 4 lipca 2022 r.

[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. U. UE. L. z 2018 r. Nr 150, str. 1 z późn. zm.).

[2] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1165 z dnia 15 lipca 2021 r. zezwalające na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy (Dz. U. UE. L. z 2021 r. Nr 253, str. 13 z późn. zm.).

Autor:IGI FOOD LAW Sp. z o.o.
IGI FOOD LAW Sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Eko Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.