Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nie. Zgodnie z art. 30 Rozporządzenia 2018/848[1], aby w opisie handlowym przetworzonej żywności, jaką jest czekolada, zastosować określenie „ekologiczna”, co najmniej 95% składników pochodzenia rolnego musi być wyprodukowanych ekologicznie. Zatem tylko maksymalnie 5% składników rolniczych może być nieekologicznych.
Ponadto przetworzona żywność musi być zgodna z przepisami dotyczącymi produkcji przetworzonej żywności ekologicznej określonymi w art. 16 rozporządzenia (UE) 2018/848. Składniki nieekologiczne można dodawać tylko wtedy, gdy są one dopuszczone zgodnie z art. 25 rozporządzenia (UE) 2018/848 [Dopuszczanie przez państwa członkowskie nieekologicznych składników pochodzenia rolnego do stosowania w przetworzonej żywności ekologicznej] i wiąże się to z procedurą udzielania zezwolenia przez państwo członkowskie i Komisję. W związku z tym wykaz składników nieekologicznych, które zostały dopuszczone i mogą być obecnie stosowane w UE, znajduje się w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2021/1165[2].
Państwa członkowskie mogą udzielać tymczasowych zezwoleń na stosowanie dodatkowych składników nieekologicznych pod pewnymi ograniczonymi warunkami określonymi w art. 25 rozporządzenia (UE) 2018/848.
Glikozydy stewiolowe pochodzące z ekstraktu roślinnego nie są wymienione w żadnym z załączników do rozporządzenia (UE) 2018/848. Olej MCT również nie jest sam w sobie wymieniony w żadnym z załączników do tego rozporządzenia.
Ponadto olej MCT może mieć kilka źródeł pochodzenia i metod produkcji i, w zależności od jego pochodzenia i metody produkcji, może na przykład kwalifikować się jako zatwierdzony składnik nieekologiczny w kategorii „Tłuszcze i oleje, rafinowane lub nierafinowane, ale nie chemicznie”. modyfikowane, pochodzące z roślin innych niż kakao, orzech kokosowy, krokosz oliwny, palma, rzepak, sezam lub soja”.
Dlatego stosowanie glikozydów stewiolowych i oleju MCT jako dodatków lub substancji pomocniczych w przetwórstwie w produktach ekologicznych nie jest obecnie dozwolone, a zatem nie jest możliwe uzyskanie certyfikatu ekologicznego dla produktów je zawierających.
Pytanie i odpowiedź pochodzą z przewodnika KE „Frequently asked questions ON ORGANIC RULES” opublikowanego 4 lipca 2022 r.
[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. U. UE. L. z 2018 r. Nr 150, str. 1 z późn. zm.).
[2] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1165 z dnia 15 lipca 2021 r. zezwalające na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy (Dz. U. UE. L. z 2021 r. Nr 253, str. 13 z późn. zm.).
Przeczytaj także
Na stronie internetowej NIZP-PZH-PIB opublikowana jest informacja dotycząca zmian w zakresie liczby próbek badanych w kierunku parametrów mikrobiologicznych, których wyniki badań są przedstawiane w procesie oceny i kwalifikacji rodzajowej wody.
Większość producentów żywności przetworzonej dobrze zna artykuł 20 rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów (nazwa skrótowa), który pozwala na pominięcie niektórych komponentów żywności. Dobrze wiemy: im krótszy, prostszy skład, tym lepszy w oczach konsumentów. Z tego też powodu powyższy artykuł cieszy się takim zainteresowaniem.
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.