Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naturalna woda mineralna – Woda źródlana – Woda stołowa
Ocena i kwalifikacja rodzajowa naturalnej wody mineralnej / wody źródlanej / wody stołowej przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP-PZH-PIB) są elementem wniosku o uznanie wody, składanego do GIS. Główny Inspektor Sanitarny dokonuje, w drodze decyzji, uznania wody na podstawie wniosku zainteresowanego podmiotu.
NIZP PZH PIB posiada upoważnienie do wydawania ocen i kwalifikacji rodzajowych wody w związku z decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego z dnia 14 grudnia 2006 r. Ocenę i kwalifikację rodzajową wody prowadzi Pracownia Uzdrowiskowych Surowców Leczniczych i Analiz Fizykochemicznych w Zakładzie Bezpieczeństwa Zdrowotnego Środowiska.
Rodzaje badań i dokumentacji niezbędnych do przeprowadzenia ww. oceny i kwalifikacji wymienione są w § 4 Rozporządzenia MZ w sprawie wód[1].
Na stronie internetowej NIZP-PZH-PIB opublikowana jest informacja dotycząca zmian w zakresie liczby próbek badanych w kierunku parametrów mikrobiologicznych, których wyniki badań są przedstawiane w procesie oceny i kwalifikacji rodzajowej wody.
Jednocześnie podkreślony został fakt, że badania mikrobiologiczne powinny być wykonane w laboratorium posiadającym akredytację w zakresie badanych parametrów mikrobiologicznych
Nowe wymagania obowiązują od 1 września 2022 r.
Jeśli masz pytania dotyczące procedury uznania wód w Polsce i w innych krajach, znakowania, reklamy, składu, nadchodzących zmian w przepisach napisz do nas: igifoodlaw@igifoodlaw.com
Pełna treść komunikatu:
[1] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. Nr 85, poz. 466).
Przeczytaj także
Przetworzona żywność musi być zgodna z przepisami dotyczącymi produkcji przetworzonej żywności ekologicznej. Składniki nieekologiczne można dodawać tylko wtedy, gdy są one dopuszczone zgodnie z odpowiednimi przepisami.
Większość producentów żywności przetworzonej dobrze zna artykuł 20 rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów (nazwa skrótowa), który pozwala na pominięcie niektórych komponentów żywności. Dobrze wiemy: im krótszy, prostszy skład, tym lepszy w oczach konsumentów. Z tego też powodu powyższy artykuł cieszy się takim zainteresowaniem.
W 2021 r. do Komisji Europejskiej (KE) wpłynął wniosek o zmianę specyfikacji dozwolonej nowej żywności. Wnioskodawca zaproponował zwiększenie maksymalnego poziomu estrów astaksantyny zawartych w oleju z Calanus finmarchicus do 0,25 % dla osób w wieku powyżej czternastu lat.