Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena i kwalifikacja rodzajowa wód - zmiany od września

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Naturalna woda mineralna  – Woda źródlana – Woda stołowa 

Ocena i kwalifikacja rodzajowa naturalnej wody mineralnej / wody źródlanej / wody stołowej przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP-PZH-PIB) są elementem wniosku o uznanie wody, składanego do GIS. Główny Inspektor Sanitarny dokonuje, w drodze decyzji, uznania wody na podstawie wniosku zainteresowanego podmiotu.

NIZP PZH PIB posiada upoważnienie do wydawania ocen i kwalifikacji rodzajowych wody w związku z decyzją Głównego Inspektoratu Sanitarnego z dnia 14 grudnia 2006 r. Ocenę i kwalifikację rodzajową wody prowadzi Pracownia Uzdrowiskowych Surowców Leczniczych i Analiz Fizykochemicznych w Zakładzie Bezpieczeństwa Zdrowotnego Środowiska.

Rodzaje badań i dokumentacji niezbędnych do przeprowadzenia ww. oceny i kwalifikacji wymienione są w § 4 Rozporządzenia MZ w sprawie wód[1].

Na stronie internetowej NIZP-PZH-PIB opublikowana jest informacja dotycząca zmian w zakresie liczby próbek badanych w kierunku parametrów mikrobiologicznych, których wyniki badań są przedstawiane w procesie oceny i kwalifikacji rodzajowej wody.

Jednocześnie podkreślony został fakt, że badania mikrobiologiczne powinny być wykonane w laboratorium posiadającym akredytację w zakresie badanych parametrów mikrobiologicznych

Nowe wymagania obowiązują od 1 września 2022 r.

Jeśli masz pytania dotyczące procedury uznania wód w Polsce i w innych krajach, znakowania, reklamy, składu, nadchodzących zmian w przepisach napisz do nas: igifoodlaw@igifoodlaw.com 

Pełna treść komunikatu:

https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/07/Mikrobiologia-ocena-i-kwalifikacja-rodzajowa-wody_wyniki-badan_liczba-probek_-informacja-dla-klientow-14.07.2022.pdf 

[1] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. Nr 85, poz. 466).

Wybierz temat: Badania żywności Prawo żywnościowe

Autor: IGI FOOD LAW Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.