Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA opublikowała coroczny raport dot. pestycydów w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Najnowszy raport roczny EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności zebranych w Unii Europejskiej w 2020 roku. Analiza wyników pokazuje, że 94,9% próbek mieściło się w dozwolonych prawnie poziomach. W przypadku podzbioru 12 077 próbek analizowanych w ramach skoordynowanego programu kontroli UE (EU MACP) 98,2% mieściło się w granicach prawnych.

W ramach programu EU MACP przeanalizowano próbki losowo pobrane z 12 produktów spożywczych, a były to: marchewki, kalafiory, owoce kiwi, cebula, pomarańcze, gruszki, ziemniaki, suszona fasola, brązowy ryż, ziarno żyta, wątroba bydlęca i tłuszcz drobiowy. Ten sam koszyk produktów jest próbkowany co trzy lata, co oznacza, że ​​dla określonych towarów można zidentyfikować tendencje wzrostowe lub spadkowe.

Na tej podstawie stwierdzono, że:

  • 68,5% (8278 próbek) nie zawiera mierzalnych poziomów pozostałości.
  • 29,7% (3590) zawierało jedną lub więcej pozostałości w stężeniach niższych lub równych dozwolonym poziomom.
  • 1,7% (209) zawierało pozostałości przekraczające prawnie dopuszczalne maksimum, z których 113 (0,9%) było niezgodnych.

Szczegółowe wyniki skoordynowanego programu są dostępne na stronie internetowej EFSA w postaci wykresów do przeglądania z możliwością filtrowania, dzięki czemu dane są bardziej przystępne - https://multimedia.efsa.europa.eu/pesticides-report-2020/

Przykładowe dane wygenerowane dla Polski:

 

Oprócz zharmonizowanych i porównywalnych danych zebranych w ramach skoordynowanego programu, roczny raport EFSA zawiera również dane zebrane w ramach krajowych działań kontrolnych prowadzonych przez poszczególne państwa członkowskie UE, Norwegię i Islandię.

Krajowe programy kontroli opierają się na ocenie ryzyka i dotyczą produktów, które mogą zawierać pozostałości pestycydów lub w przypadku których w poprzednich latach stwierdzono naruszenia prawa. Programy te dostarczają ważnych informacji menedżerom ryzyka, ale – w przeciwieństwie do danych z EUCP – nie zapewniają statystycznie reprezentatywnego obrazu poziomów pozostałości, których można by się spodziewać w żywności na półkach w sklepach w całej Europie.

Wyniki programów monitorowania są cennym źródłem informacji do szacowania narażenia konsumentów UE na pozostałości pestycydów w diecie. EFSA przeprowadził ocenę ryzyka dietetycznego w ramach analizy wyników, co sugeruje, że towary spożywcze analizowane w 2020 r. prawdopodobnie nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Proponuje się jednak szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli, a tym samym dalsze zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów.

Zapoznaj się z pełną treścią raportu:

Raport Unii Europejskiej 2020 na temat pozostałości pestycydów w żywności

Źródło: EFSA

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.