Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Najnowszy raport roczny EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności zebranych w Unii Europejskiej w 2020 roku. Analiza wyników pokazuje, że 94,9% próbek mieściło się w dozwolonych prawnie poziomach. W przypadku podzbioru 12 077 próbek analizowanych w ramach skoordynowanego programu kontroli UE (EU MACP) 98,2% mieściło się w granicach prawnych.
W ramach programu EU MACP przeanalizowano próbki losowo pobrane z 12 produktów spożywczych, a były to: marchewki, kalafiory, owoce kiwi, cebula, pomarańcze, gruszki, ziemniaki, suszona fasola, brązowy ryż, ziarno żyta, wątroba bydlęca i tłuszcz drobiowy. Ten sam koszyk produktów jest próbkowany co trzy lata, co oznacza, że dla określonych towarów można zidentyfikować tendencje wzrostowe lub spadkowe.
Na tej podstawie stwierdzono, że:
Szczegółowe wyniki skoordynowanego programu są dostępne na stronie internetowej EFSA w postaci wykresów do przeglądania z możliwością filtrowania, dzięki czemu dane są bardziej przystępne - https://multimedia.efsa.europa.eu/pesticides-report-2020/
Przykładowe dane wygenerowane dla Polski:
Oprócz zharmonizowanych i porównywalnych danych zebranych w ramach skoordynowanego programu, roczny raport EFSA zawiera również dane zebrane w ramach krajowych działań kontrolnych prowadzonych przez poszczególne państwa członkowskie UE, Norwegię i Islandię.
Krajowe programy kontroli opierają się na ocenie ryzyka i dotyczą produktów, które mogą zawierać pozostałości pestycydów lub w przypadku których w poprzednich latach stwierdzono naruszenia prawa. Programy te dostarczają ważnych informacji menedżerom ryzyka, ale – w przeciwieństwie do danych z EUCP – nie zapewniają statystycznie reprezentatywnego obrazu poziomów pozostałości, których można by się spodziewać w żywności na półkach w sklepach w całej Europie.
Wyniki programów monitorowania są cennym źródłem informacji do szacowania narażenia konsumentów UE na pozostałości pestycydów w diecie. EFSA przeprowadził ocenę ryzyka dietetycznego w ramach analizy wyników, co sugeruje, że towary spożywcze analizowane w 2020 r. prawdopodobnie nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
Proponuje się jednak szereg zaleceń mających na celu zwiększenie skuteczności europejskich systemów kontroli, a tym samym dalsze zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów.
Zapoznaj się z pełną treścią raportu:
Raport Unii Europejskiej 2020 na temat pozostałości pestycydów w żywności
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
W 2019 roku badaniom na obecność pozostałości pestycydów w ramach urzędowej kontroli i monitoringu poddano łącznie 2624 próbki żywności. Badania wykonano na obecność łącznie 448 pozostałości pestycydów. W 1194 próbkach (45,5%) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu.
W czwartym kwartale 2021 r. Sekretariat INFOSAN zareagował na 64 przypadki dotyczące bezpieczeństwa żywności, w których uczestniczyło 86 państw członkowskich WHO i jedno Terytorium Missisipi. Dotyczyły one 87 państw członkowskich i terytoriów WHO. Kategorie żywności, których najczęściej dotyczyły 64 przypadki w czwartym kwartale 2021 r., to...
Zgodnie z prawodawstwem UE) EFSA opublikowała roczne sprawozdanie, w którym prezentuje wyniki badań poziomów pozostałości pestycydów w żywności na rynku UE. W 2019 r. przeanalizowano łącznie 96 302 próbek, z czego 96,1% mieściło się w prawnie dozwolonych poziomach. Polska zajęła niechlubne 3. miejsce wśród państw z największą liczbą przekroczeń.