Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ukazała się publikacja – raport pt. „Measures for the control of Campylobacter spp. in chicken meat”, która jest podsumowaniem spotkana ekspertów FAO/WHO ds. Oceny Ryzyka Mikrobiologicznego (JEMRA) zwołanego w Rzymie we Włoszech w lutym 2023 r. Celem tego spotkania było zebranie i ocena najnowszych informacji naukowych istotnych dla kontroli termotolerancyjnych gatunków Campylobacter w produkcji brojlerów i mięsa z kurczaka.
Komitet ekspertów dokonał przeglądu dostępnych danych na temat zwalczania Campylobacter, w tym literatury naukowej opublikowanej od 2008 r. do października 2022 r. oraz danych przedstawionych w odpowiedzi na zaproszenie do przesyłania danych na to posiedzenie. Eksperci określili jakość i ilość dowodów dotyczących środków kontroli Campylobacter; ocenili wpływ środków kontroli Campylobacter w łańcuchu produkcyjnym brojlerów; ustalili, które interwencje oparte na ryzyku dotyczyły konkretnie Campylobacter, a które miały charakter ogólny do kontroli patogenów przenoszonych przez żywność w łańcuchu produkcji brojlerów przed i po zbiorze oraz dokonali przeglądu i zalecił zmiany w Wytycznych dotyczących zwalczania Campylobacter i Salmonella w mięsie kurczaków.
W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób w przemyśle spożywczym pracujących nad kontrolą zagrożenia u drobiu.
Źródło: https://www.fao.org/documents/card/en?details=CC9607EN
Przeczytaj także
Po raz pierwszy trzy agencje ECDC, EFSA i EMA przeanalizowały tendencje dotyczące spożycia środków przeciwdrobnoustrojowych i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (E.coli) zarówno u ludzi, jak i zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność. Pokazuje on, że tendencje w zakresie oporności na antybiotyki można odwrócić za pomocą odpowiednich działań i polityk.
W 2022 r. liczba zgonów spowodowanych zoonozami była najwyższa od dekady – takie wnioski płyną z nowego raportu przygotowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.