Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Eksperci JEMRA dokonali oceny najnowszych informacji naukowych związanych ze zwalczaniem Campylobacter spp. w mięsie z kurczaka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ukazała się publikacja – raport pt. „Measures for the control of Campylobacter spp. in chicken meat”, która jest podsumowaniem spotkana ekspertów FAO/WHO ds. Oceny Ryzyka Mikrobiologicznego (JEMRA) zwołanego w Rzymie we Włoszech w lutym 2023 r. Celem tego spotkania było zebranie i ocena najnowszych informacji naukowych istotnych dla kontroli termotolerancyjnych gatunków Campylobacter w produkcji brojlerów i mięsa z kurczaka.

Komitet ekspertów dokonał przeglądu dostępnych danych na temat zwalczania Campylobacter, w tym literatury naukowej opublikowanej od 2008 r. do października 2022 r. oraz danych przedstawionych w odpowiedzi na zaproszenie do przesyłania danych na to posiedzenie. Eksperci określili jakość i ilość dowodów dotyczących środków kontroli Campylobacter; ocenili wpływ środków kontroli Campylobacter w łańcuchu produkcyjnym brojlerów; ustalili, które interwencje oparte na ryzyku dotyczyły konkretnie Campylobacter, a które miały charakter ogólny do kontroli patogenów przenoszonych przez żywność w łańcuchu produkcji brojlerów przed i po zbiorze oraz dokonali przeglądu i zalecił zmiany w Wytycznych dotyczących zwalczania Campylobacter i Salmonella w mięsie kurczaków.

W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób w przemyśle spożywczym pracujących nad kontrolą zagrożenia u drobiu.

Pełna treść raportu

Źródło: https://www.fao.org/documents/card/en?details=CC9607EN

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.