Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksperci JEMRA dokonali oceny najnowszych informacji naukowych związanych ze zwalczaniem Campylobacter spp. w mięsie z kurczaka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ukazała się publikacja – raport pt. „Measures for the control of Campylobacter spp. in chicken meat”, która jest podsumowaniem spotkana ekspertów FAO/WHO ds. Oceny Ryzyka Mikrobiologicznego (JEMRA) zwołanego w Rzymie we Włoszech w lutym 2023 r. Celem tego spotkania było zebranie i ocena najnowszych informacji naukowych istotnych dla kontroli termotolerancyjnych gatunków Campylobacter w produkcji brojlerów i mięsa z kurczaka.

Komitet ekspertów dokonał przeglądu dostępnych danych na temat zwalczania Campylobacter, w tym literatury naukowej opublikowanej od 2008 r. do października 2022 r. oraz danych przedstawionych w odpowiedzi na zaproszenie do przesyłania danych na to posiedzenie. Eksperci określili jakość i ilość dowodów dotyczących środków kontroli Campylobacter; ocenili wpływ środków kontroli Campylobacter w łańcuchu produkcyjnym brojlerów; ustalili, które interwencje oparte na ryzyku dotyczyły konkretnie Campylobacter, a które miały charakter ogólny do kontroli patogenów przenoszonych przez żywność w łańcuchu produkcji brojlerów przed i po zbiorze oraz dokonali przeglądu i zalecił zmiany w Wytycznych dotyczących zwalczania Campylobacter i Salmonella w mięsie kurczaków.

W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla osób oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na poziomie krajowym i międzynarodowym, a także dla osób w przemyśle spożywczym pracujących nad kontrolą zagrożenia u drobiu.

Pełna treść raportu

Źródło: https://www.fao.org/documents/card/en?details=CC9607EN

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.