Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ryby hodowane w zamkniętych systemach akwakultury są wolne od pasożytów odzwierzęcych – opinia EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Eksperci EFSA ocenili nowe metody wykrywania pasożytów odzwierzęcych w produktach rybołówstwa. Należą do nich metodologie skanowania UV, optyczne, molekularne i OMIC.

Dane z nadzoru publikowane od 2010 r., choć ograniczone, wykazały, że nie ma dowodów na zakażenie pasożytami odzwierzęcymi wysokiej jakości łososia atlantyckiego, morskiego pstrąga tęczowego, dorady, turbota, kulbina, halibuta atlantyckiego, karpia pospolitego i suma europejskiego. Nie znaleziono badań dla bursztynnika większego, pstrąga potokowego, suma afrykańskiego, węgorza europejskiego i sandacza. Anisakis pegreffii, A. simplex (ss) i Cryptocotyle lingua znaleziono w labraksie europejskim, tuńczyku błękitnopłetwym atlantyckim i/lub dorszu oraz w linach Pseudamphistomum truncatum i Paracoenogonimus ovatus hodowanych w otwartych przybrzeżnych klatkach lub stawach lub zbiornikach przepływowych.

Ryby hodowane w zamkniętych systemach akwakultury są wolne od pasożytów odzwierzęcych

Jest prawie pewne, że ryby hodowane w zamkniętych systemach akwakultury z recyrkulacją (RAS) lub w obiektach przepływowych z poborem filtrowanej wody i karmionymi wyłącznie paszą poddaną obróbce cieplnej, są wolne od pasożytów odzwierzęcych. Od czasu wydania ostatniej opinii EFSA metody wykorzystujące promieniowanie UV i sztuczne trawienie zostały dostosowane do norm ISO w celu wykrywania pasożytów u ryb, natomiast opracowano nowe technologie i metodologie skanowania UV, optyczne, molekularne i OMIC do wykrywania, wizualizacji, izolacji i/lub identyfikacja pasożytów odzwierzęcych u ryb. Zamrażanie i podgrzewanie w dalszym ciągu są najskuteczniejszymi metodami zabijania pasożytów w produktach rybołówstwa. W przypadku niektórych konkretnych produktów odpowiednia może być obróbka pod wysokim ciśnieniem. Impulsowe pole elektryczne jest obiecującą technologią, chociaż konieczne są dalsze prace rozwojowe. Zabiegi ultradźwiękowe nie przyniosły efektu. Tradycyjne solenie sardeli na sucho skutecznie inaktywowało Anisakis. Badania nad innymi tradycyjnymi procesami – suszeniem na powietrzu i podwójnym soleniem (soleniem w solance i soleniem na sucho) – sugerują, że anisakidy są skutecznie inaktywowane, ale potrzeba więcej danych dotyczących tych i innych pasożytów u większej liczby gatunków ryb i produktów, aby określić, czy procesy te zawsze są skuteczne. Kombinacje marynat z sardelami nie inaktywują skutecznie anisakidów. Produkty naturalne, olejki eteryczne i ekstrakty roślinne mogą zabijać pasożyty, ale brakuje danych dotyczących bezpieczeństwa i organoleptyki. Opracowywane są zaawansowane techniki przetwarzania umożliwiające inteligentne patroszenie i przycinanie w celu usuwania pasożytów z ryb.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8719

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.