Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe zasady dotyczące Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia: Komisja Europejska przedstawia plany

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska ogłosiła projekt zmian w przepisach dotyczących Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE) oraz zaprasza do udziału w procesie konsultacji publicznej.

Projekt nowych regulacji ma na celu aktualizację zasad dotyczących mikroorganizmu Listeria monocytogenes, który jest głównym patogenem przenoszonym drogą pokarmową, stanowiącym poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W obliczu wzrostu liczby przypadków listeriozy w Unii Europejskiej, Komisja Europejska podjęła działania mające na celu zapewnienie wyższego poziomu ochrony konsumentów na każdym etapie łańcucha żywnościowego.

Projekt regulacji zakłada, że Listeria monocytogenes nie powinna być wykrywalna w 25g żywności gotowej do spożycia, która jest zdolna do wspierania wzrostu tego patogenu, z wyjątkiem produktów przeznaczonych dla niemowląt i celów medycznych. Dotychczasowe przepisy przewidywały takie kryterium tylko w przypadku produktów pozostających pod kontrolą producenta. Teraz Komisja proponuje rozszerzenie tego wymogu na cały okres ważności produktu oraz dla wszystkich sytuacji, gdy żywność zostaje wprowadzona na rynek. Szczegóły dotyczące szkicu rozporządzenia znajdują się na stronie Komisji Europejskiej: Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods – update of safety criteria

Ważnym elementem procesu legislacyjnego jest okres konsultacji publicznej, który rozpoczął się 10 kwietnia 2024 roku i potrwa do 8 maja 2024 roku. Podczas tego czasu Komisja Europejska zachęca do przesyłania opinii i uwag od zainteresowanych stron, włączając w to przedstawicieli branży spożywczej, ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności oraz organizacje konsumenckie.

Opinie zgłoszone w ramach tego procesu będą brane pod uwagę podczas finalizowania projektu regulacji. Zgodnie z zasadami konsultacji publicznych, wszystkie otrzymane opinie zostaną opublikowane na stronie internetowej Komisji Europejskiej.

Aby wziąć udział w konsultacjach oraz przesłać swoje uwagi, można skorzystać z odpowiedniego formularza dostępnego na stronie internetowej Komisji Europejskiej.

Celem tych zmian jest zapewnienie wyższego poziomu bezpieczeństwa żywnościowego dla konsumentów oraz dopasowanie przepisów do aktualnych wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywności. Okres konsultacji publicznej to doskonała okazja dla wszystkich zainteresowanych stron do wyrażenia swoich opinii i wniesienia wkładu w proces tworzenia przepisów dotyczących żywności.

Źródło: Komisja Europejska

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.