Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost temperatury przechowywania mrożonek poprawia ich jakość

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czy mrożone produkty spożywcze można przechowywać w wyższej temperaturze (niż standard branżowy -18°C)? – na to pytanie odpowiedzi szukali eksperci z Campden BRI wraz z firmą Nomad Foods, którzy wspólnie przeprowadzili trwające 3 miesiące badanie.

Do najważniejszych kwestii należało to, czy jest to zgodne z prawem, a także zapewnienie, że produkty spożywcze pozostają bezpieczne i mają stałą jakość w wyższych temperaturach. Ponadto badacze chcieli sprawdzić, czy przechowywanie mrożonek w wyższych temperaturach może ułatwić zmniejszenie zużycia energii, prowadząc do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i oszczędności. Jeśli tak, to wyniki tego badania mogą mieć głęboki wpływ na całą branżę mrożonek, wspierając programy dekarbonizacji i zrównoważonego rozwoju.

Projekt i realizacja badania

Po potwierdzeniu, że wg obowiązujących przepisów prawnych istnieją przepisy uniemożliwiające odejście od standardowej w branży temperatury zamarzania wynoszącej -18°C, kolejnym krokiem było zaprojektowanie badania, które umożliwiłoby przetestowanie wpływu różnych temperatur zamrażania/przechowywania na bezpieczeństwo i jakość produktów w okresie przydatności do spożycia.

W opracowanym badaniu pilotażowym wykorzystano cztery temperatury zamrażania (od -18°C do -9°C), które zastosowano do dziewięciu produktów, w tym drobiu, ryb w panierce, ryb naturalnych, warzyw, produktów roślinnych i pizzy. W ramach analizy przeprowadzonej na przestrzeni trzech miesięcy przechowywania zbadano wpływ na osiem kluczowych obszarów, w tym bezpieczeństwo żywności, teksturę, odżywianie, jełczenie oksydacyjne, utratę wilgoci, opakowanie, straty sensoryczne i energetyczne.

Badanie wykazało, że na każde 3 stopnie Celsjusza wzrostu temperatury następuje spadek zużycia energii przez zamrażarkę o 10-11%

Wyniki trzymiesięcznego badania pilotażowego wykazały, że zwiększenie temperatury przechowywania zamrożonego o 3°C może zmniejszyć zużycie energii przez zamrażarkę o ponad 10% (w porównaniu do stosowania -18°C), bez uszczerbku dla bezpieczeństwa produktu lub wartości odżywczej produktu, ani nie wywierając żadnego zauważalnego wpływu wpływ na konsystencję lub smak.

Od tego czasu badanie zostało rozszerzone, aby objąć pełny 18-miesięczny okres przydatności do spożycia szeregu różnych produktów. Jeśli podobne wyniki się utrzymają, mogą stanowić ogromną szansę dla branży mrożonek – do przyjęcia wyższych temperatur przechowywania, zmniejszenia kosztów energii i śladu węglowego, przy jednoczesnym dalszym zapewnianiu konsumentom bezpiecznej, wysokiej jakości i pożywnej żywności.

Źródło: https://www.campdenbri.co.uk/case/frozen-foods-storage-opportunities.php

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.