Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Parlament Europejski zatwierdził nowe przepisy mające na celu ograniczenie emisji szkodliwych gazów cieplarnianych innych niż CO2. Wykorzystywane w lodówkach, klimatyzatorach i innych przedmiotach codziennego użytku gazy cieplarniane, takie jak gazy fluorowane i substancje zubożające warstwę ozonową, wyrządzają znaczne szkody, zanieczyszczając środowisko i pogarszając zmianę klimatu. Parlament zatwierdza stopniowe wycofywanie stosowania F-gazów i redukcję innych gazów cieplarnianych innych niż CO2.
16 stycznia br. PE przyjął nowe przepisy
457 głosami za, 92 przeciw i 32 wstrzymującymi się, europosłowie zatwierdzili porozumienie osiągnięte z Radą w sprawie dalszego ograniczenia emisji gazów fluorowanych. W tekście przewidziano całkowite wycofanie wodorofluorowęglowodorów (HFC) do 2050 r., łącznie z planem zmniejszenia kwoty konsumpcji w UE w latach 2024–2049.
Wprowadza to surowe wymogi zabraniające wprowadzania do obrotu w UE produktów zawierających F-gazy oraz szczegółowe terminy wycofywania stosowania F-gazów w sektorach, w których technologicznie i ekonomicznie wykonalne jest przejście na rozwiązania alternatywne nie wykorzystujące F-gazów, takich jak domowe urządzenia chłodnicze, klimatyzacja i pompy ciepła.
Źródło:
Przeczytaj także
Opakowanie odgrywa niezastąpioną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności m.in. ponieważ tworzy barierę zapobiegającą zanieczyszczeniu, ogranicza psucie się, zapobiega związanej z utlenianiem utracie wartości odżywczych świeżych owoców, warzyw i mięs, utrzymuje zmodyfikowaną atmosferę (co wydłuża okres przydatności do spożycia bez użycia agresywnych środków chemicznych), pochłania wilgoć czy zawiera informacje umożliwiające śledzenie żywności w łańcuchu dostaw, krytyczne w przypadku wycofania produktu.
Produkcja, transport i magazynowanie żywności odpowiada za ponad 1/3 całkowitej emisji CO2 do atmosfery – przeczytać można w nowym raporcie przygotowanym przez Global Alliance for the Future of Food (GAFF).
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.