Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PE zatwierdził przepisy mające na celu minimalizację emisji gazów cieplarnianych, zgodnie z unijnymi celami klimatycznymi

Kategoria: Procesy i Technologie

Parlament Europejski zatwierdził nowe przepisy mające na celu ograniczenie emisji szkodliwych gazów cieplarnianych innych niż CO2. Wykorzystywane w lodówkach, klimatyzatorach i innych przedmiotach codziennego użytku gazy cieplarniane, takie jak gazy fluorowane i substancje zubożające warstwę ozonową, wyrządzają znaczne szkody, zanieczyszczając środowisko i pogarszając zmianę klimatu. Parlament zatwierdza stopniowe wycofywanie stosowania F-gazów i redukcję innych gazów cieplarnianych innych niż CO2.

16 stycznia br. PE przyjął nowe przepisy

457 głosami za, 92 przeciw i 32 wstrzymującymi się, europosłowie zatwierdzili porozumienie osiągnięte z Radą w sprawie dalszego ograniczenia emisji gazów fluorowanych. W tekście przewidziano całkowite wycofanie wodorofluorowęglowodorów (HFC) do 2050 r., łącznie z planem zmniejszenia kwoty konsumpcji w UE w latach 2024–2049.

Wprowadza to surowe wymogi zabraniające wprowadzania do obrotu w UE produktów zawierających F-gazy oraz szczegółowe terminy wycofywania stosowania F-gazów w sektorach, w których technologicznie i ekonomicznie wykonalne jest przejście na rozwiązania alternatywne nie wykorzystujące F-gazów, takich jak domowe urządzenia chłodnicze, klimatyzacja i pompy ciepła.

Źródło:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240112IPR16757/reducing-emissions-from-fluorinated-gases-and-ozone-depleting-substances

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.