Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkcja żywności odpowiada za emisję 1/3 gazów cieplarnianych – nowy raport Global Alliance for the Future of Food

Kategoria: Biznes

Produkcja, transport i magazynowanie żywności odpowiada za ponad 1/3 całkowitej emisji CO2 do atmosfery – przeczytać można w nowym raporcie przygotowanym przez Global Alliance for the Future of Food (GAFF).

Problem paliw kopalnych

Global Alliance for the Future of Food to międzynarodowa organizacja zrzeszająca fundacje o charakterze filantropijnym, prowadzące działania na rzecz zrównoważonej produkcji żywności. Jak mówi Patty Fong, dyrektorka programu „Climate and Health & Well-being” w GAFF, „paliwa kopalne stanowią dla przemysłu spożywczego poważny problem. Aby uniknąć katastrofy klimatycznej musimy jak najszybciej wyeliminować to źródło energii z naszych systemów produkcji żywności, a także z innych gałęzi gospodarki”.

Korzyści dla planety i człowieka

„Uniezależnienie się od paliw kopalnych i przejście na odnawialne źródła energii, rolnictwo regeneratywne oraz agroekologię nie tylko pozwoli ochronić naszą planetę, ale sprawi również, że żywność stanie się tańsza, zwiększy się bezpieczeństwo żywnościowe, powstaną nowe miejsca pracy, zdrowie publiczne ulegnie poprawie i będziemy w stanie skuteczniej walczyć z głodem na świecie”, wylicza Fong.

Konieczne radykalne zmiany

Biorąc pod uwagę prognozy dotyczące wzrostu globalnego popytu na żywność o 56% do 2050 r., autorzy raportu proponują odcięcie przemysłu spożywczego od paliw kopalnych, radykalnie zmieniając sposób w jaki żywność jest obecnie produkowana i konsumowana. Sugerują oni wprowadzenie na szeroką skalę działań związanych z agroekologią i regeneracją gruntów uprawnych. Zwracają ponadto uwagę na rolę diet roślinnych – zasobnych w warzywa i przyjaznych dla środowiska.

Odnawialne źródła energii

Autorzy raportu GAFF apelują ponadto do polityków i osób decyzyjnych o stopniowe odchodzenie od produktów agrochemicznych wytwarzanych z wykorzystaniem paliw kopalnych. W zamian zachęcają do stosowania odnawialnych źródeł energii w procesie zmian systemów żywnościowych, a także do ponownego rozważenia kwestii dofinansowań dla przedsiębiorstwo zajmujących się produkcją biogazu i biopaliw.

Źródła:

  1. https://futureoffood.org/wp-content/uploads/2023/10/ga_food-energy-nexus_report.pdf
  2. https://efeagro.com/un-informe-atribuye-al-sistema-alimentario-un-tercio-de-las-emisiones-de-co2/?fbclid=IwAR1OAsGSzWBLxdXo6V7U4ABV9S6yJb3yupqGPMMKupwWLMWHFCVoYcXKDY4

Wybierz obszar: Eko

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.