Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja żywności odpowiada za emisję 1/3 gazów cieplarnianych – nowy raport Global Alliance for the Future of Food

Kategoria: Biznes

Produkcja, transport i magazynowanie żywności odpowiada za ponad 1/3 całkowitej emisji CO2 do atmosfery – przeczytać można w nowym raporcie przygotowanym przez Global Alliance for the Future of Food (GAFF).

Problem paliw kopalnych

Global Alliance for the Future of Food to międzynarodowa organizacja zrzeszająca fundacje o charakterze filantropijnym, prowadzące działania na rzecz zrównoważonej produkcji żywności. Jak mówi Patty Fong, dyrektorka programu „Climate and Health & Well-being” w GAFF, „paliwa kopalne stanowią dla przemysłu spożywczego poważny problem. Aby uniknąć katastrofy klimatycznej musimy jak najszybciej wyeliminować to źródło energii z naszych systemów produkcji żywności, a także z innych gałęzi gospodarki”.

Korzyści dla planety i człowieka

„Uniezależnienie się od paliw kopalnych i przejście na odnawialne źródła energii, rolnictwo regeneratywne oraz agroekologię nie tylko pozwoli ochronić naszą planetę, ale sprawi również, że żywność stanie się tańsza, zwiększy się bezpieczeństwo żywnościowe, powstaną nowe miejsca pracy, zdrowie publiczne ulegnie poprawie i będziemy w stanie skuteczniej walczyć z głodem na świecie”, wylicza Fong.

Konieczne radykalne zmiany

Biorąc pod uwagę prognozy dotyczące wzrostu globalnego popytu na żywność o 56% do 2050 r., autorzy raportu proponują odcięcie przemysłu spożywczego od paliw kopalnych, radykalnie zmieniając sposób w jaki żywność jest obecnie produkowana i konsumowana. Sugerują oni wprowadzenie na szeroką skalę działań związanych z agroekologią i regeneracją gruntów uprawnych. Zwracają ponadto uwagę na rolę diet roślinnych – zasobnych w warzywa i przyjaznych dla środowiska.

Odnawialne źródła energii

Autorzy raportu GAFF apelują ponadto do polityków i osób decyzyjnych o stopniowe odchodzenie od produktów agrochemicznych wytwarzanych z wykorzystaniem paliw kopalnych. W zamian zachęcają do stosowania odnawialnych źródeł energii w procesie zmian systemów żywnościowych, a także do ponownego rozważenia kwestii dofinansowań dla przedsiębiorstwo zajmujących się produkcją biogazu i biopaliw.

Źródła:

  1. https://futureoffood.org/wp-content/uploads/2023/10/ga_food-energy-nexus_report.pdf
  2. https://efeagro.com/un-informe-atribuye-al-sistema-alimentario-un-tercio-de-las-emisiones-de-co2/?fbclid=IwAR1OAsGSzWBLxdXo6V7U4ABV9S6yJb3yupqGPMMKupwWLMWHFCVoYcXKDY4
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.