Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność przetworzona – jak wpływa na środowisko naturalne?

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy dowodzą, że wyższe spożycie żywności przetworzonej wiąże się z negatywnym wpływem na środowisko naturalne.

„Zużycie wielu różnych zasobów”

Produkcja żywności przetworzonej, a następnie jej transport z miejsca wytworzenia do kolejnych zakładów i – ostatecznie – do sklepów w znaczący sposób oddziałują na środowisko. „Produkty przetworzone pociągają za sobą zużycie wielu różnych zasobów, w tym gruntów, wody i energii. Zwiększają również emisję gazów cieplarnianych”, podkreśla prof. Cristina Bouzas z hiszpańskiego Uniwersytetu Balearów, która wraz z grupą innych badaczy postanowiła sprawdzić jakie konsekwencje niesie ze sobą konsumpcja tego typu żywności.

Wskaźniki odzwierciedlające wpływ na środowisko

Przeprowadzone przez zespół prof. Bouzas badanie trwało przez okres 2 lat i objęło 5 879 osób w wieku 55-75 lat z południa Europy, u których stwierdzono zespół metaboliczny. Naukowcy przeanalizowali spożycie różnego rodzaju produktów przez uczestników, jak również stopień, w jakim realizowali oni założenia diety śródziemnomorskiej. Wzięto też pod uwagę czynniki takie jak aktywność fizyczna czy uwarunkowania socjoekonomiczne. Badacze uwzględnili ponadto wskaźniki odzwierciedlające wpływ na środowisko, emisję gazów cieplarnianych, zużycie wody, energii oraz wykorzystanie gruntów związane z produkcją żywności spożywanej przez osoby biorące udział w badaniu.

Mniejsza emisja CO2 i niższe zużycie energii

Otrzymane przez naukowców wyniki pokazały, że uczestnicy, którzy istotnie ograniczyli udział produktów przetworzonych w diecie, zmniejszyli jednocześnie spożycie czerwonego mięsa i wędlin, a także do pewnego stopnia ryb i mięsa białego. Zaobserwowano także, że konsumpcja żywności przetworzonej wiązała się z większym wpływem na środowisko w zakresie emisji dwutlenku węgla oraz zużycia energii. Oznacza to, że dieta o niższym udziale tego typu produktów nie tylko sprzyjała zdrowiu, ale równocześnie przekładała się na mniejsze wykorzystanie zasobów naturalnych.

Wpływ nie tylko na zdrowie człowieka

„Niskie spożycie produktów wysokoprzetworzonych może przyczyniać się do bardziej zrównoważonego rozwoju. Stopień przetworzenia żywności powinien być brany pod uwagę nie tylko przy formułowaniu zaleceń zdrowotnych, ale również w kontekście ochrony środowiska”, podsumowują badacze.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37236477/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/47583/alimentos-ultraprocesados-y-sostenibilidad-medioambiental?fbclid=IwAR17HCiGgDKNAcc6ceP4OwPNFMUY3ppd_NgOUupLIlGJ_FXTFQvuelL3aHc
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.