Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy dowodzą, że wyższe spożycie żywności przetworzonej wiąże się z negatywnym wpływem na środowisko naturalne.
„Zużycie wielu różnych zasobów”
Produkcja żywności przetworzonej, a następnie jej transport z miejsca wytworzenia do kolejnych zakładów i – ostatecznie – do sklepów w znaczący sposób oddziałują na środowisko. „Produkty przetworzone pociągają za sobą zużycie wielu różnych zasobów, w tym gruntów, wody i energii. Zwiększają również emisję gazów cieplarnianych”, podkreśla prof. Cristina Bouzas z hiszpańskiego Uniwersytetu Balearów, która wraz z grupą innych badaczy postanowiła sprawdzić jakie konsekwencje niesie ze sobą konsumpcja tego typu żywności.
Wskaźniki odzwierciedlające wpływ na środowisko
Przeprowadzone przez zespół prof. Bouzas badanie trwało przez okres 2 lat i objęło 5 879 osób w wieku 55-75 lat z południa Europy, u których stwierdzono zespół metaboliczny. Naukowcy przeanalizowali spożycie różnego rodzaju produktów przez uczestników, jak również stopień, w jakim realizowali oni założenia diety śródziemnomorskiej. Wzięto też pod uwagę czynniki takie jak aktywność fizyczna czy uwarunkowania socjoekonomiczne. Badacze uwzględnili ponadto wskaźniki odzwierciedlające wpływ na środowisko, emisję gazów cieplarnianych, zużycie wody, energii oraz wykorzystanie gruntów związane z produkcją żywności spożywanej przez osoby biorące udział w badaniu.
Mniejsza emisja CO2 i niższe zużycie energii
Otrzymane przez naukowców wyniki pokazały, że uczestnicy, którzy istotnie ograniczyli udział produktów przetworzonych w diecie, zmniejszyli jednocześnie spożycie czerwonego mięsa i wędlin, a także do pewnego stopnia ryb i mięsa białego. Zaobserwowano także, że konsumpcja żywności przetworzonej wiązała się z większym wpływem na środowisko w zakresie emisji dwutlenku węgla oraz zużycia energii. Oznacza to, że dieta o niższym udziale tego typu produktów nie tylko sprzyjała zdrowiu, ale równocześnie przekładała się na mniejsze wykorzystanie zasobów naturalnych.
Wpływ nie tylko na zdrowie człowieka
„Niskie spożycie produktów wysokoprzetworzonych może przyczyniać się do bardziej zrównoważonego rozwoju. Stopień przetworzenia żywności powinien być brany pod uwagę nie tylko przy formułowaniu zaleceń zdrowotnych, ale również w kontekście ochrony środowiska”, podsumowują badacze.
Źródła:
Przeczytaj także
Nowe badania sugerują, że żywność wysokoprzetworzona może mieć związek z objawami depresji oraz ilością istoty szarej w niektórych rejonach mózgu.
Opublikowano wyniki największego do tej pory badania dotyczącego związku między żywnością wysokoprzetworzoną a ryzykiem nowotworów.
Irlandzki Zespół ds. Reformulacji Żywności opublikował raport z działań za rok 2022. Specjalny organ powołany został w 2021 roku w celu wdrożenia Irlandzkiej Strategii Reformulacji Żywności na lata 2021-2025, która stanowi istotny element rządowej agendy dotyczącej walki z otyłością.