Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność przetworzona może mieć związek z objawami depresji i zmianami w mózgu

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badania sugerują, że żywność wysokoprzetworzona może mieć związek z objawami depresji oraz ilością istoty szarej w niektórych rejonach mózgu.

Produkty przetworzone…

Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z Hiszpanii rzuca nowe światło na potencjalne negatywne efekty związane z konsumpcją produktów wysokoprzetworzonych, takich jak przekąski, słodkie napoje, dania gotowe, słodkie wypieki, wędliny, ciastka, słodzone wyroby mleczne, rafinowane ziarna, pizza czy nuggetsy. Wiele wskazuje, że ich spożycie wiąże się ze zmianami w układzie nerwowym i odbija się na zdrowiu psychicznym.

a zdrowie psychiczne

Jak wyjaśniają główni autorzy publikacji, dr Oren Contreras-Rodríguez z Instytutu Badań Biomedycznych w Gironie i dr José Manuel Fernández-Real z Uniwersytetu w Gironie, ich głównym celem było ustalenie zależności między żywnością wysokoprzetworzoną a objawami depresji oraz objętością istoty szarej w mózgu.

Zmiany w mózgu

W badaniu wzięły udział 152 osoby dorosłe, których dietę monitorowano przez okres roku. U uczestników oceniano również symptomy depresyjne, parametry strukturalne mózgu oraz szereg markerów metabolicznych. Jednym z najważniejszych rezultatów okazał się związek między wyższym spożyciem żywności wysokoprzetworzonej a większym nasileniem objawów depresyjnych, jak również mniejszą objętością obszarów mózgu związanych z układem nagrody oraz radzeniem sobie z sytuacjami konfliktowymi, które są kluczowe dla podejmowania decyzji – również żywieniowych. 

Rola otyłości i stanu zapalnego

Naukowcy zwracają uwagę, że efekty te były w dużej mierze zależne od występowania otyłości, na którą cierpiało 58,6% uczestników, a także markerów stanu zapalnego w postaci poziomu białych krwinek. Wyniki uzyskane przez Hiszpanów potwierdzają wcześniejsze doniesienia i dostarczają nowych danych dotyczących związku między sposobem żywienia a zmianami w konkretnych strukturach mózgu. Co istotne, ważną rolę odgrywać może w tym kontekście otyłość i stan zapalny w organizmie.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032723006365?via%3Dihub
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Vinculan-el-consumo-de-ultraprocesados-con-sintomas-depresivos-y-cambios-en-circuitos-cerebrales?fbclid=IwAR0wtQgZ2ldtqUUrp51JlW3WjxHypN84Zlu6Km-mIAdJGj1eUrVp8GBAElw

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.