Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożycie sukralozy może wpływać na układ odpornościowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badania międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że wysokie spożycie sukralozy zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu.

Substancja uznawana za bezpieczną dla zdrowia

Sukraloza jest substancją słodzącą stosowaną w wielu produktach spożywczych ze względu na brak wartości energetycznej i 600-razy większą intensywność smaku słodkiego w porównaniu z tradycyjnym cukrem. Związek ten uznawany jest za bezpieczny dla zdrowia, jednak od pewnego czasu zaczęły pojawiać się doniesienia o możliwych negatywnych konsekwencjach stosowania go przez dłuższy okres czasu.

Wyniki badania na zwierzętach

Naukowcy z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Kanady przeprowadzili badanie na zwierzętach, w którym oceniali skutki ekspozycji na duże ilości słodziku. „Zaobserwowaliśmy, że podawanie szczurom wysokich dawek sukralozy w pewnym stopniu obniża ich zdolność do prawidłowej aktywacji limfocytów T”, wyjaśnia znana brytyjska biolożka, prof. Karen Vousden, współautorka publikacji. Podobne efekty „nie występują w przypadku innych słodzików”, dodaje badaczka.

Wpływ na limfocyty T

Okazuje się, że wysokie spożycie sukralozy powoduje uwalnianie wewnątrz komórek jonów wapnia, co zmniejsza efektywność działania limfocytów. Prof. Vousden zaznacza jednak, że może to nieść za sobą pewne korzyści: „w modelach schorzeń autoimmunologicznych, w których istotną rolę odgrywają limfocyty T – takich jak cukrzyca typu 1 czy zapalenie jelita grubego – bardzo wysokie dawki sukralozy ograniczają odpowiedź komórek odpornościowych i łagodzą stan zapalny”. Ponadto efekty wywierane przez słodzik są odwracalne, o czym świadczy fakt, że funkcje limfocytów T wracały do normy po wykluczeniu sukralozy z diety.

Dawka wyższa niż w normalnej diecie

Jak podkreśla brytyjska badaczka, „należy zaznaczyć, że ilość sukralozy, którą podawaliśmy szczurom, była znacznie większa niż podaż tej substancji w diecie osób, które spożywają słodzoną sukralozą żywność i napoje w normalnych warunkach”. Na podstawie badania nie można zatem stwierdzić, by „sukraloza jako element zwykłej diety była niezdrowa lub że należy jej unikać”, podsumowuje prof. Vousden.

Źródła: https://www.nature.com/articles/s41586-023-05801-6

https://www.agenciasinc.es/Noticias/La-sucralosa-un-edulcorante-comun-que-afecta-al-sistema-inmunitario-de-los-ratones?fbclid=IwAR3oyi-RrXtE-BfcSPRb1uqga2V8OYFfniCBakPDBs_PPm8DFWqV0gJkcCE

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.