Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opublikowano wyniki oceny zagrożenia i ryzyka związanego z aspartamem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), WHO oraz Wspólny Komitet Ekspertów FAO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 40 mg/kg masy ciała.

Ocena aspartamu przez IARC i JECFA

Aspartam to sztuczny (chemiczny) słodzik szeroko stosowany w różnych produktach spożywczych i napojach od lat 80-tych, w tym w napojach dietetycznych, gumie do żucia, żelatynie, lodach, produktach mlecznych, takich jak jogurt, płatki śniadaniowe, pasta do zębów i leki, takie jak krople na kaszel i witaminy do żucia.

"Rak jest jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Każdego roku 1 na 6 osób umiera z powodu raka. Nauka stale się rozwija, aby ocenić możliwe czynniki inicjujące lub ułatwiające rozwój raka, w nadziei na zmniejszenie tych liczb i liczby ofiar śmiertelnych" - powiedział dr Francesco Branca, dyrektor Departamentu Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności WHO. "Oceny aspartamu wykazały, że chociaż bezpieczeństwo nie budzi większych obaw przy dawkach, które są powszechnie stosowane, opisano potencjalne skutki, które należy zbadać za pomocą większej liczby lepszych badań".

Oba organy przeprowadziły niezależne, ale uzupełniające się przeglądy w celu oceny potencjalnego zagrożenia rakotwórczego i innych zagrożeń dla zdrowia związanych ze spożywaniem aspartamu. Była to pierwsza ocena aspartamu przez IARC i trzecia przez JECFA.

Po dokonaniu przeglądu dostępnej literatury naukowej, w obu ocenach odnotowano ograniczenia w dostępnych dowodach dotyczących raka (i innych skutków zdrowotnych).

IARC sklasyfikowała aspartam jako potencjalnie rakotwórczy dla ludzi (grupa 2B) na podstawie ograniczonych dowodów dotyczących raka u ludzi (w szczególności raka wątrobowokomórkowego, który jest rodzajem raka wątroby). Istniały również ograniczone dowody na raka u zwierząt doświadczalnych i ograniczone dowody związane z możliwymi mechanizmami powodowania raka.

JECFA stwierdził, że ocenione dane nie wskazują na wystarczające powody do zmiany wcześniej ustalonego dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) aspartamu na poziomie 0-40 mg/kg masy ciała. Komitet potwierdził zatem, że dzienne spożycie aspartamu w ramach tego limitu jest bezpieczne dla ludzi. Na przykład, w przypadku puszki dietetycznego napoju bezalkoholowego zawierającego 200 lub 300 mg aspartamu, osoba dorosła o wadze 70 kg musiałaby spożyć więcej niż 9-14 puszek dziennie, aby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie, zakładając, że nie spożywa innych pokarmów.

Identyfikacja zagrożeń przez IARC jest pierwszym podstawowym krokiem do zrozumienia rakotwórczości czynnika poprzez określenie jego specyficznych właściwości i potencjału do powodowania szkód, tj. raka. Klasyfikacje IARC odzwierciedlają siłę dowodów naukowych dotyczących tego, czy dany czynnik może powodować raka u ludzi, ale nie odzwierciedlają ryzyka zachorowania na raka przy danym poziomie narażenia. Ocena zagrożeń IARC uwzględnia wszystkie rodzaje narażenia (np. dietetyczne, zawodowe). Klasyfikacja siły dowodów w grupie 2B jest trzecim najwyższym poziomem z 4 poziomów i jest ogólnie stosowana, gdy istnieją ograniczone, ale nie przekonujące dowody na raka u ludzi lub przekonujące dowody na raka u zwierząt doświadczalnych, ale nie w obu przypadkach.

"Ustalenia dotyczące ograniczonych dowodów na rakotwórczość u ludzi i zwierząt oraz ograniczonych dowodów mechanistycznych na temat tego, w jaki sposób może wystąpić rakotwórczość, podkreślają potrzebę dalszych badań w celu udoskonalenia naszego zrozumienia, czy spożywanie aspartamu stanowi zagrożenie rakotwórcze" - powiedziała dr Mary Schubauer-Berigan z programu monografii IARC.

Oceny ryzyka JECFA określają prawdopodobieństwo wystąpienia określonego rodzaju szkody, tj. raka, w określonych warunkach i przy określonym poziomie narażenia. Nie jest niczym niezwykłym, że JECFA uwzględnia klasyfikacje IARC w swoich rozważaniach.

"JECFA rozważyła również dowody na ryzyko zachorowania na raka w badaniach na zwierzętach i ludziach i doszła do wniosku, że dowody na związek między spożyciem aspartamu a rakiem u ludzi nie są przekonujące" - powiedział dr Moez Sanaa, szef działu WHO ds. standardów i doradztwa naukowego w zakresie żywności i żywienia. "Potrzebujemy lepszych badań z dłuższą obserwacją i powtarzanymi kwestionariuszami żywieniowymi w istniejących kohortach. Potrzebujemy randomizowanych, kontrolowanych badań, w tym badań mechanistycznych szlaków istotnych dla regulacji insuliny, zespołu metabolicznego i cukrzycy, szczególnie w odniesieniu do rakotwórczości".

Oceny IARC i JECFA dotyczące wpływu aspartamu opierały się na danych naukowych zebranych z różnych źródeł, w tym recenzowanych artykułów, raportów rządowych i badań przeprowadzonych do celów regulacyjnych. Badania zostały zweryfikowane przez niezależnych ekspertów, a oba komitety podjęły kroki w celu zapewnienia niezależności i wiarygodności swoich ocen.

IARC i WHO będą nadal monitorować nowe dowody i zachęcać niezależne grupy badawcze do opracowywania dalszych badań dotyczących potencjalnego związku między narażeniem na aspartam a skutkami zdrowotnymi dla konsumentów.

Źródło: WHO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.