Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność przetworzona a nowotwory – wyniki największego do tej pory badania nie pozostawiają wątpliwości

Kategoria: Składniki Żywności

Opublikowano wyniki największego do tej pory badania dotyczącego związku między żywnością wysokoprzetworzoną a ryzykiem nowotworów.

Żywność przetworzona, czyli…?

Żywność wysokoprzetworzona to produkty wytwarzane z wykorzystaniem składników przemysłowych, które nie są stosowane w gospodarstwach domowych. Wśród przykładów wymienić można wędliny, konserwy, napoje gazowane i energetyzujące, słone przekąski, pakowane pieczywo, czekoladę czy dania gotowe.

Dane od 450 000 osób

Badanie przeprowadzone zostało przez międzynarodowy zespół kilkudziesięciu naukowców, którzy analizowali dane pochodzące od 450 000 osób z 9 krajów europejskich. Głównym celem autorów było zbadanie zależności między sposobem żywienia uczestników a występowaniem 25 różnych rodzajów nowotworów. Okazało się, że żywność wysokoprzetworzona stanowiła średnio 27% dziennej diety osób badanych i dostarczała ponad 50% spożywanych kalorii, a jej ograniczenie w diecie przekładało się na niższe ryzyko zachorowania.

Związek z otyłością i rakotwórczymi substancjami

Naukowcy są zdania, że konsumpcja przetworzonych produktów może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu ze względu na to, że sprzyja rozwojowi otyłości, która stanowi w tym kontekście istotny czynnik ryzyka. Ponadto żywność wysokoprzetworzona jest również źródłem potencjalnie kancerogennych substancji, w tym zanieczyszczeń czy różnego rodzaju dodatków. Należy jednak zaznaczyć, że wciąż nie jest w pełni jasne, co sprawia, że produkty tego typu zdają się działać pronowotworowo.

Ryzyko nowotworu niższe o 4-5%

Jak podsumowują autorzy badania, uzyskane przez nich rezultaty wskazują, że zastąpienie 10% spożywanych produktów przetworzonych taką samą ilością żywności nieprzetworzonej przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów o 4-5%.

Źródła:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00021-9/fulltext
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46387/alimentos-procesados-ultraprocesados-y-cancer?fbclid=IwAR3n88atIwn1QGwbu0kDhmGhuupmrOuqGEurJEo2mSIqJH6NptWD2cFuE18

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.