Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność przetworzona a nowotwory – wyniki największego do tej pory badania nie pozostawiają wątpliwości

Kategoria: Składniki Żywności

Opublikowano wyniki największego do tej pory badania dotyczącego związku między żywnością wysokoprzetworzoną a ryzykiem nowotworów.

Żywność przetworzona, czyli…?

Żywność wysokoprzetworzona to produkty wytwarzane z wykorzystaniem składników przemysłowych, które nie są stosowane w gospodarstwach domowych. Wśród przykładów wymienić można wędliny, konserwy, napoje gazowane i energetyzujące, słone przekąski, pakowane pieczywo, czekoladę czy dania gotowe.

Dane od 450 000 osób

Badanie przeprowadzone zostało przez międzynarodowy zespół kilkudziesięciu naukowców, którzy analizowali dane pochodzące od 450 000 osób z 9 krajów europejskich. Głównym celem autorów było zbadanie zależności między sposobem żywienia uczestników a występowaniem 25 różnych rodzajów nowotworów. Okazało się, że żywność wysokoprzetworzona stanowiła średnio 27% dziennej diety osób badanych i dostarczała ponad 50% spożywanych kalorii, a jej ograniczenie w diecie przekładało się na niższe ryzyko zachorowania.

Związek z otyłością i rakotwórczymi substancjami

Naukowcy są zdania, że konsumpcja przetworzonych produktów może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu ze względu na to, że sprzyja rozwojowi otyłości, która stanowi w tym kontekście istotny czynnik ryzyka. Ponadto żywność wysokoprzetworzona jest również źródłem potencjalnie kancerogennych substancji, w tym zanieczyszczeń czy różnego rodzaju dodatków. Należy jednak zaznaczyć, że wciąż nie jest w pełni jasne, co sprawia, że produkty tego typu zdają się działać pronowotworowo.

Ryzyko nowotworu niższe o 4-5%

Jak podsumowują autorzy badania, uzyskane przez nich rezultaty wskazują, że zastąpienie 10% spożywanych produktów przetworzonych taką samą ilością żywności nieprzetworzonej przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów o 4-5%.

Źródła:

  1. https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00021-9/fulltext
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46387/alimentos-procesados-ultraprocesados-y-cancer?fbclid=IwAR3n88atIwn1QGwbu0kDhmGhuupmrOuqGEurJEo2mSIqJH6NptWD2cFuE18

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.