Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
Zalecenie opiera się na wynikach systematycznego przeglądu dostępnych dowodów sugerujących, że stosowanie NSS nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci. Wyniki przeglądu sugerują również, że mogą wystąpić potencjalne działania niepożądane długotrwałego stosowania NSS, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności u dorosłych.
Zastąpienie wolnych cukrów NSS nie pomaga w kontroli wagi na dłuższą metę
„Zastąpienie wolnych cukrów NSS nie pomaga w kontroli wagi na dłuższą metę. Ludzie powinni rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia wolnych cukrów, takie jak spożywanie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry, takie jak owoce, lub niesłodzone jedzenie i napoje. NSS nie są istotnymi czynnikami dietetycznymi i nie mają wartości odżywczej. Ludzie powinni całkowicie ograniczyć słodycz w diecie, zaczynając od wczesnego życia, aby poprawić swoje zdrowie” – podsumowała Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności.
Dla kogo zalecenie i jakich substancji słodzących dotyczy?
Zalecenie dotyczy wszystkich osób z wyjątkiem osób z istniejącą wcześniej cukrzycą i obejmuje wszystkie syntetyczne i naturalnie występujące lub modyfikowane nieodżywcze substancje słodzące, które nie są klasyfikowane jako cukry występujące w przetworzonej żywności i napojach ani sprzedawane jako dodawane do żywności i napojów przez konsumentów. Powszechne NSS obejmują acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharynę, sukralozę, stewię i pochodne stewii.
Zalecenie nie dotyczy produktów higieny osobistej zawierających NSS, takich jak pasta do zębów, krem do skóry i leki, ani niskokalorycznych cukrów i alkoholi cukrowych (polioli), które są cukrami lub pochodnymi cukru zawierającymi kalorie i dlatego nie są uważane za NSS.
Ponieważ zaobserwowany w dowodach związek między NSS a wynikami choroby, może być zakłócony przez wyjściową charakterystykę uczestników badania i skomplikowane wzorce stosowania NSS, zalecenie zostało ocenione jako warunkowe, zgodnie z procesami WHO dotyczącymi opracowywania wytycznych. Sygnalizuje to, że decyzje polityczne oparte na tym zaleceniu mogą wymagać merytorycznej dyskusji w konkretnych kontekstach krajowych, związanych na przykład z zakresem konsumpcji w różnych grupach wiekowych.
Wytyczne WHO dotyczące NSS są częścią pakietu istniejących i przyszłych wytycznych dotyczących zdrowej diety, których celem jest ustanowienie zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie, poprawa jakości diety i zmniejszenie ryzyka chorób niezakaźnych na całym świecie.
Źródło: WHO
Przeczytaj także
Nowotwory złośliwe stoją na drugim miejscu pod względem przyczyn śmierci w USA i w Polsce (w Polsce odpowiadają za mniej więcej 20% zgonów), a podobne dane obserwuje się w pozostałych krajach rozwiniętych.
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.