Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO odradza stosowanie niecukrowych substancji słodzących

Kategoria: Składniki Żywności

WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).

Zalecenie opiera się na wynikach systematycznego przeglądu dostępnych dowodów sugerujących, że stosowanie NSS nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci. Wyniki przeglądu sugerują również, że mogą wystąpić potencjalne działania niepożądane długotrwałego stosowania NSS, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności u dorosłych.

Zastąpienie wolnych cukrów NSS nie pomaga w kontroli wagi na dłuższą metę

„Zastąpienie wolnych cukrów NSS nie pomaga w kontroli wagi na dłuższą metę. Ludzie powinni rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia wolnych cukrów, takie jak spożywanie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry, takie jak owoce, lub niesłodzone jedzenie i napoje. NSS nie są istotnymi czynnikami dietetycznymi i nie mają wartości odżywczej. Ludzie powinni całkowicie ograniczyć słodycz w diecie, zaczynając od wczesnego życia, aby poprawić swoje zdrowie” – podsumowała Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności.

Dla kogo zalecenie i jakich substancji słodzących dotyczy?

Zalecenie dotyczy wszystkich osób z wyjątkiem osób z istniejącą wcześniej cukrzycą i obejmuje wszystkie syntetyczne i naturalnie występujące lub modyfikowane nieodżywcze substancje słodzące, które nie są klasyfikowane jako cukry występujące w przetworzonej żywności i napojach ani sprzedawane jako dodawane do żywności i napojów przez konsumentów. Powszechne NSS obejmują acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharynę, sukralozę, stewię i pochodne stewii.

Zalecenie nie dotyczy produktów higieny osobistej zawierających NSS, takich jak pasta do zębów, krem do skóry i leki, ani niskokalorycznych cukrów i alkoholi cukrowych (polioli), które są cukrami lub pochodnymi cukru zawierającymi kalorie i dlatego nie są uważane za NSS.

Ponieważ zaobserwowany w dowodach związek między NSS a wynikami choroby, może być zakłócony przez wyjściową charakterystykę uczestników badania i skomplikowane wzorce stosowania NSS, zalecenie zostało ocenione jako warunkowe, zgodnie z procesami WHO dotyczącymi opracowywania wytycznych. Sygnalizuje to, że decyzje polityczne oparte na tym zaleceniu mogą wymagać merytorycznej dyskusji w konkretnych kontekstach krajowych, związanych na przykład z zakresem konsumpcji w różnych grupach wiekowych.

Wytyczne WHO dotyczące NSS są częścią pakietu istniejących i przyszłych wytycznych dotyczących zdrowej diety, których celem jest ustanowienie zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie, poprawa jakości diety i zmniejszenie ryzyka chorób niezakaźnych na całym świecie.

Źródło: WHO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.