Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowotwory złośliwe stoją na drugim miejscu pod względem przyczyn śmierci w USA [1] i w Polsce [2] (w Polsce odpowiadają za mniej więcej 20% zgonów), a podobne dane obserwuje się w pozostałych krajach rozwiniętych. Istnieje wiele czynników mających wpływ na zachorowanie na nowotwór, m.in. palenie tytoniu, zakażenia przenoszone drogą płciową czy też niewłaściwa dieta. W niniejszym artykule skupiam się na aspektach dietetycznych. Szacuje się, że niewłaściwa dieta, nadwaga, alkohol i brak wysiłku fizycznego są odpowiedzialne za niemal 16% zgonów z powodu nowotworów w USA [3].
Badania naukowe – wnioski i zalecenia
Wnioski, jakimi dysponujemy dzięki dostępnym badaniom naukowym są następujące [3]:
– należy dbać o zachowywanie prawidłowej masy ciała, ponieważ nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko zachorowania na raka: piersi, jelita grubego, endometrium, nerki, wątroby, trzustki, prostaty, żołądka i przełyku;
– należy całkowicie wyeliminować alkohol z diety, ponieważ jego spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na raka: piersi, jelita grubego, wątroby, jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku;
– należy całkowicie wyeliminować z diety mięso tzw. przetworzone (czyli takie, które zostało poddane np. peklowaniu, soleniu, wędzeniu, fermentacji i in., należą tu m.in. kiełbasy, wędliny, szynki, parówki, boczek i in.); należy unikać spożywania tzw. mięsa czerwonego (nieprzetworzone mięso z większości ssaków z wyłączeniem królika oraz mięso z kaczki; definicje mięsa czerwonego są często rozbieżne); spożywanie obu tych rodzajów mięs zwiększa ryzyko zachorowania na: raka jelita grubego, raka żołądka (szczególnie jeśli mięso jest poddawane smażeniu, grillowaniu itp.);
– należy opierać dietę na produktach pochodzenia roślinnego (spożywać dużo warzyw i owoców), spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste w miejsce niepełnoziarnistych, minimalizować spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, unikać cukru; udowodniono, że diety posiadające wszystkie te właściwości (np. dieta śródziemnomorska) zmniejszają ryzyko zachorowania na: raka piersi i raka jelita grubego;
– należy unikać jedzenia i picia produktów gorących (powyżej 65 °C), ponieważ dostępne dane wskazują na to, wysoka temperatura zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku;
– dieta zawierająca dużo beta-karotenu (marchewka, szpinak, jarmuż i wiele innych) spożywana przez osoby palące papierosy zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuca; należy zaprzestać palenia papierosów!
Powyższe zalecenia mają niski stopień niepewności i można uznać je za prawdziwe. W następnej kolejności wymienię zalecenia o wyższym stopniu niepewności, a więc należy je traktować jako prawdopodobne, ale niekoniecznie prawdziwe [3]:
– wiele wskazuje na to, że nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko zachorowania na raka pęcherzyka żółciowego, tarczycy i jajnika;
– wiele wskazuje na to, że alkohol zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka;
– wiele wskazuje na to, że dieta bogata w nabiał o wysokiej zawartości wapnia zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi oraz jelita grubego, ale zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty!
– wiele wskazuje na to, że niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego; nie wiadomo, czy jest to relacja przyczynowo-skutkowa czy tylko korelacja losowa;
– wiele wskazuje na to, że dieta o niskiej zawartości cukru zmniejsza ryzyko zachorowania na raka endometrium;
– wiele wskazuje na to, że spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby;
– wiele wskazuje na to, że dieta oparta na warzywach i owocach zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuca, jamy ustnej, gardła, przełyku i żołądka;
– wiele wskazuje na to, że spożywanie mięsa czerwonego i mięsa przetworzonego zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuca;
– wiele wskazuje na to, że spożywanie mięsa czerwonego, mięsa przetworzonego i tłuszczów nasyconych (niezależnie od ich źródła w diecie) zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki;
– wiele wskazuje na to, że picie słodkich napojów zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Pozostałe aspekty
Warto omówić niektóre pozostałe tematy, na których skupili się autorzy zaleceń [3, 4]:
– akrylamid – powstaje podczas obróbki termicznej niektórych potraw, np. smażeniu ziemniaków; jest traktowany jako prawdopodobny kancerogen, natomiast w badaniach nie udało się tego potwierdzić;
– antyoksydanty (przeciwutleniacze) – są traktowane (szczególnie przez marketing) jako substancje chroniące przed rozwojem nowotworów, natomiast badania tego nie potwierdzają;
– arsen – wszechobecny półmetal o potwierdzonym działaniu rakotwórczym, zwiększa ryzyko raka płuca, pęcherza moczowego i skóry; znajduje się w wodzie pitnej, owocach morza, grzybach, drobiu, ryżu i wielu innych; nie da się go wyeliminować z diety, można jedynie monitorować jego zawartość;
– kawa – jej spożywanie najprawdopodobniej nie ma wpływu na ryzyko nowotworowe (wiele jest na ten temat badań sprzecznych ze sobą);
– organizmy modyfikowane genetycznie – ich spożywanie nie ma wpływu na ryzyko onkologiczne;
– dieta bezglutenowa – u osób z celiakią jej stosowanie jest traktowane jako główna metoda leczenia; zmniejsza ona u tych chorych ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory przewodu pokarmowego; u osób bez celiakii nie ma żadnego wpływu na ryzyko nowotworowe;
– produkty napromieniane w procesie produkcji i pakowania – nie stwierdzono, by ich spożywanie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem nowotworów;
– diety oczyszczające – nie mają związku z ryzykiem nowotworowym;
– kuchenka mikrofalowa – nie zwiększa ryzyka nowotworów o ile jedzenie podgrzewa się w naczyniach szklanych lub ceramicznych;
– używanie patelni pokrytych teflonem – nie stwierdzono, by zwiększało to ryzyko nowotworowe;
– słodziki – nie zwiększają ryzyka nowotworowego;
– cukier – sam w sobie nie zwiększa ryzyka nowotworowego (ale otyłość, do której prowadzi już tak!)
– produkty sojowe – nie mają związku z ryzykiem nowotworowym;
– pestycydy (np. malation, glifosat) – mają prawdopodobne działanie rakotwórcze; jednakże ich zawartość na owocach i warzywach jest tak mała, że korzyści z ich spożywania przewyższają potencjalne ryzyko; warzywa i owoce warto myć przed spożyciem;
– suplementy diety, w tym preparaty witaminowe – nie chronią przed wystąpieniem nowotworów (nie licząc suplementów beta-karotenu, które zwiększają ryzyko raka płuca u osób palących papierosy).
Czy da się leczyć nowotwory dzięki zastosowaniu właściwej diety?
W zasadzie nie. Nie istnieją metody tzw. leczenia przyczynowego, które opierałyby się na zaleceniach dietetycznych. Postępowanie dietetyczne jest natomiast zalecane na każdym etapie choroby nowotworowej z innego powodu – choroba u większości doprowadza do niedożywienia i wyniszczenia [5]. Ponadto, odpowiednia dieta jest przykładowo niezbędnym elementem żywienia pacjentów przygotowywanych do przeszczepienia szpiku.
Warto zwrócić uwagę na to, że zalecenia dietetyczne u chorych na nowotwory będą nieco inne od zaleceń dla populacji ogólnej – dla przykładu, nie ma potrzeby ograniczania spożywania mięsa czerwonego o ile tylko smakuje ono choremu (zawiera dużo białka, i krótkoterminowo przyczynia się do poprawy stanu odżywienia). Dieta u chorego musi być dostosowana do jego potrzeb: inną dietę stosuje się w celu walki z zaparciami, inną w celu pomocy w walce z wymiotami, a jeszcze inną w przypadku bolesnego zapalenia jamy ustnej. Do kategorii absolutnych bzdur będących jednocześnie zagrożeniem dla zdrowia publicznego należałoby zaklasyfikować zalecanie diet głodowych celem „zagłodzenia nowotworu” [5]. Prawdą jest, że nowotwory do wzrostu potrzebują glukozy, natomiast nie żywią się one wyłącznie glukozą. Po drugie, zaprzestanie przyjmowania glukozy nie powoduje, że pozbawiamy organizmu glukozy – nasze komórki potrafią wytwarzać ją z dostępnych źródeł niewęglowodanowych (proces ten nazywamy glukoneogenezą).
Podsumowanie
Jak widać powyżej, wiele jest powiązań między tematami dietetycznymi a tematami onkologicznymi. Część z zaleceń z pewnością ulegnie w przyszłości znacznym zmianom w zależności od wyników badań, które są i będą prowadzone. Czytelników zainteresowanych tematem odsyłam do źródeł wiarygodnych: cdc.gov, who.int, cancer.org, cancer.gov, pto.med.pl, esmo.org. Wiarygodne pozycje książkowe to wyłącznie takie, które są dedykowane do profesjonalistów z dziedzin medycyny, biologii lub dietetyki i które posiadają liczne grono autorów. Proszę uważać na książki, artykuły i blogi pisane przez pojedyncze osoby, w stylu „Zagłodziłem raka. Zrób to i ty.” albo „Każdy z nas ma w lodówce lek na raka.” (powyższe tytuły wymyśliłem, nie inspirowałem się konkretnymi artykułami). Osobom zainteresowanym tematem polecam weryfikację pozyskanych informacji w kilku różnych źródłach oraz analizowanie metodyki uzyskiwania wniosków. W dzisiejszych czasach każdy może napisać cokolwiek, jednak fałszywe informacje rozprzestrzeniają się między ludźmi w zastraszającym tempie.
Bibliografia
[1] https://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.htm, data dostępu: 02.01.2023.
[2] https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5746/10/3/1/umieralnumi_i_zgony_wedlug_przyczyn_w_2021_roku.pdf, data dostępu: 02.01.2023.
[3] https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21591, data dostępu: 02.01.2023.
[4] https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/hp-prevention-overview-pdq, data dostępu: 02.01.2023.
[5] J. Webster-Gandy, A. Madden, M. Holdsworth, Oxford Handbook of Nutrition and Dietetics, Oxford University Press, 2006.
Niniejszy tekst powstał jako rezultat konferencji współorganizowanej przez EIT Food i prezentującej obszary rozwoju innowacyjnych rozwiązań w branży żyw-nościowej i biotechnologicznej, które mogą mieć zastosowanie w profilaktyce i wsparciu terapii chorób nowotworowych. EIT Food jest wspierany przez Euro-pejski Instytut Innowacji i Technologii – instytucję Unii Europejskiej.
ZOBACZ PEŁEN RAPORT:
DIETA A PROFILAKTYKA I WSPOMAGANIE LECZENIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH: FAKTY, MITY I PERSPEKTYWY
Przeczytaj także
Choroby nowotworowe to jedna z głównych przyczyn zgonów na całym świecie i jednocześnie jedno z największych wyzwań zdrowia publicznego. Nowotwory były przyczyną prawie 10 mln zgonów w 2020 r., a liczba nowo zdiagnozowanych przypadków może wzrastać. Obecnie szacuje się, że nawet połowie zachorowań na nowotwory można byłoby zapobiec gdyby ludzie stosowali się do zaleceń związanych ze zdrowym stylem życia.
Żywność funkcjonalna to żywność, która poza podstawowym działaniem odżywczym wywiera określony korzystny wpływ na jedną lub więcej docelowych funkcji organizmu, czego efektem jest poprawa stanu zdrowia i samopoczucia lub zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób. Opracowując nowy produkt funkcjonalny musimy pamiętać, dla kogo go projektujemy i jakie potrzeby ma zaspokoić.
Oprócz swojej podstawowej właściwości tj. dostarczania składników odżywczych, żywność o określonych cechach może również wpływać na funkcje organizmu. Ponadto, odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia są ważnym elementem prewencji pierwotnej, rozumianej jako działania zmierzające do zmniejszenia wystąpienia zaburzeń poprzez przeciwdziałanie czynnikom ryzyka, zanim spowodują wystąpienie zaburzeń