Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stosowanie niecukrowych substancji słodzących – WHO konsultuje projekt wytycznych

Kategoria: Składniki Żywności

Spożywanie wolnych cukrów wiąże się z nadwagą i otyłością, które dotykają prawie 40% światowej populacji dorosłych oraz miliony dzieci, a z kolei choroby niezakaźne związane z dietą (NCD) są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie. Aby temu przeciwdziałać – WHO wydała zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia wolnych cukrów i podejmuje różne działania w celu zmniejszenia spożycia wolnych cukrów w ramach globalnych wysiłków na rzecz zwalczania epidemii otyłości i związanych z nią chorób.

WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących

Niecukrowe słodziki to niskokaloryczna lub bezkaloryczna alternatywa wolnych cukrów, które są ogólnie reklamowane jako wspomagające odchudzanie lub utrzymanie zdrowej wagi. Poszczególne słodziki przechodzą ocenę toksykologiczną w celu ustalenia bezpiecznych poziomów spożycia (tj. dopuszczalne dzienne spożycie lub ADI), ale nie ma jasnego konsensusu co do tego, czy słodziki niecukrowe są skuteczne w długoterminowej utracie wagi, czy też są powiązane z innym długoterminowym stanem zdrowia przy zwyczajowym spożyciu w ramach ADI.

Od czasu opublikowania wytycznych WHO dotyczących spożycia wolnych cukrów wzrosło zainteresowanie potencjalną użytecznością niecukrowych słodzików w zmniejszaniu spożycia cukrów na poziomie populacji.

Dlatego WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących zgodnie z aktualnym procesem opracowywania wytycznych WHO, który obejmuje ocenę systematycznie gromadzonych dowodów naukowych i rozważenie czynników istotnych dla wdrożenia zalecenia.

WHO zaprasza do wzięcia udziału w konsultacjach społecznych – już 15 lipca

WHO zaprasza państwa członkowskie UE i wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag do projektu wytycznych za pośrednictwem internetowych konsultacji społecznych.

15 lipca 2022 r. odbędzie się webinarium, które krótko podsumuje proces opracowywania wytycznych WHO, dowody naukowe wykorzystane do opracowania zaleceń oraz zalecenia i informacje uzupełniające.

To webinarium odbędzie się za pośrednictwem Zoom, a uczestnictwo wymaga rejestracji.

Kliknij poniższy link, aby się zarejestrować.

>>LINK DO REJESTRACJI<<

Źródło: https://www.who.int/news-room/events/detail/2022/07/15/default-calendar/launch-event-for-the-public-consultation-on-the-draft-who-guideline-on-use-of-non-sugar-sweeteners

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.