Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Słodziki są bezpieczne i nie wpływają negatywnie na mikroflorę jelitową

Kategoria: Składniki Żywności

Wnioski z nowych badań przeglądowych

Obecny stan wiedzy naukowej nie pozwala stwierdzić, by bezkaloryczne substancje słodzące zwiększały apetyt, przyczyniały się na krótką metę do wzrostu spożycia pokarmu, podnosiły ryzyko cukrzycy czy nowotworów. Takie wnioski płyną z opublikowanej niedawno pracy przeglądowej hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie (UGR), którzy skrupulatnie przyjrzeli się wynikom badań doświadczalnych i klinicznych dotyczących wpływu niedostarczających energii słodzików na mikroflorę jelitową.

Syntetyczne i naturalne

Głównym celem badaczy była krytyczna analiza dowodów naukowych, które wskazują na wpływ różnego rodzaju słodzików na mikroorganizmy bytujące w ludzkim jelicie. Pod uwagę wzięto zarówno pozbawione wartości odżywczej związki pochodzenia syntetycznego (sacharynę, acesulfam K, aspartam, cyklaminian sodu, neotam, adwantam i sukralozę), jak i naturalnego (taumatynę, glikozydy stewiolowe, monellinę, dihydrochalkon neohesperydyny i glicyryzynę), a także substancje słodzące o niskiej wartości energetycznej.

Stewia, sacharyna i sukraloza a mikroflora

Autorzy doszli do wniosku, że „wśród słodzików niedostarczających składników odżywczych jedynie sacharyna i sukraloza w znaczący sposób modulują mikroflorę, aczkolwiek nie są obecnie znane konkretne efekty zdrowotne”. Jak wyjaśnia Ángel Gil, wykładowca z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej UGR oraz prezes Iberoamerykańskiej Fundacji Żywieniowej (FINUT), „te same skutki mogą wywoływać glikozydy stewiolowe, jednak tylko w bardzo wysokich dawkach, znacznie przekraczających dopuszczalne dzienne spożycie (ADI)”.

Działanie prebiotyczne

Natomiast „słodziki będące pochodnymi aminokwasów nie mają wpływu na mikroflorę jelitową z powodu ich niskiego stężenia, a także ze względu na fakt, że są one wchłaniane w dwunastnicy i jelicie krętym”, podkreśla dr Gil. „Jeśli chodzi o poliolie, takie jak maltitol, laktitol czy ksylitol, nie podlegają one absorpcji lub wchłaniane są tylko w niewielkim stopniu. Substancje te wywierają za to działanie prebiotyczne, wpływając na wzrost populacji bifidobakterii”.

Ścisła kontrola i bezpieczeństwo spożycia

Tak jak inne dodatki do żywności, bezkaloryczne słodziki podlegają ścisłej kontroli Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), a także innych instytucji międzynarodowych. „Spożycie substancji słodzących, które zostały zaakceptowane przez te agencje i urzędy, jest więc bezpieczne dla zdrowia w zakresie ustalonych dla nich limitów ADI”, podsumowuje hiszpański uczony.

Źródła:

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.