Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mikroflora jelitowa ma związek z rozwojem cukrzycy typu I

Kategoria: Składniki Żywności

Bakterie jelitowe a cukrzyca

Naukowcy z Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBEROBN) w Hiszpanii odkryli, że u dzieci z cukrzycą typu 1 mikroflora jelitowa wykazuje znaczące różnice w porównaniu z dziećmi zdrowymi. Wyniki badań stanowią ważny krok na drodze do rozwoju nowych terapii, które mogą potencjalnie pozwolić na spowolnienie lub zahamowanie postępu choroby poprzez modyfikację mikrobioty.

Mniejsza różnorodność i stan zapalny

Naukowcy przeanalizowali skład mikroflory, jej właściwości, stopień nasilenia procesów zapalnych oraz przepuszczalność bariery jelitowej u 15 dzieci ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 1, 15 dzieci z uwarunkowaną genetycznie cukrzycą typu MODY2 oraz u 13 dzieci zdrowych. „Mimo że wcześniejsze badania wskazywały na związek między bakteriami w przewodzie pokarmowym a powstawaniem niektórych chorób autoimmunologicznych, a także kontrolą glikemii, nasze rezultaty po raz pierwszy wykazały, że u dzieci z cukrzycą typu 1 mikroflora jest znacznie uboższa i charakteryzuje się większą ilości drobnoustrojów prozapalnych”, wyjaśnia María Isabel Queipo Ortuño, która kierowała projektem.

Złożony ekosystem w ludzkim organizmie

Mikroflora jelitowa stanowi złożony ekosystem, który w istotny sposób wpływa na stan zdrowia człowieka. Bakterie w przewodzie pokarmowym uczestniczą w procesach trawiennych i przyczyniają się do syntezy korzystnych dla organizmu składników odżywczych. Wspomagają również wchłanianie elektrolitów i minerałów, a także rozkładanie i wykorzystanie związków opornych na działanie ludzkich enzymów. Odgrywają też ważną role w niszczeniu toksyn i karcynogenów, zapobiegają rozwojowi szkodliwych patogenów, wspierają działanie układu odpornościowego i mogą wpływać na stan zapalny. Brak równowagi w składzie mikroflory prowadzi do zaburzeń metabolizmu, co zwiększa ryzyko chorób i sprawia, że powrót do homeostazy staje się o wiele trudniejszy.

Przełomowe rezultaty

„W ostatnich latach udało nam się potwierdzić przypuszczenia, że mikrobiota wpływa na rozwój schorzeń metabolicznych. Byliśmy świadomi ścisłego związku między bakteriami jelitowymi a cukrzycą typu 2 i otyłością, jednak dopiero teraz dysponujemy dowodami, że mikroflora wpływa również  na cukrzycę typu 1 o podłożu autoimmunologicznym”, podkreśla Queipo Ortuño. „W najbliższej przyszłości najważniejszym wyzwaniem dla naukowców będzie projektowanie długofalowych badań, które pozwolą stwierdzić czy modyfikacja składu mikroflory jelitowej u pacjentów z wysokim ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 1 może wpłynąć na postęp choroby”, podsumowuje hiszpańska badaczka.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.