Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nie tylko kalorie się liczą – rola słodzonych napojów w rozwoju chorób cywilizacyjnych

Kategoria: Składniki Żywności

Inspirująca konferencja

Zespół dwudziestu jeden naukowców opublikował niedawno w renomowanym czasopiśmie “Obesity reviews” obszerną pracę bedącą przeglądem aktualnych wyzwań, z którymi muszą zmierzyć się nauki o żywieniu – jednym z najważniejszych z nich jest wyjątkowo negatywny wpływ słodzonych napojów na zdrowie człowieka. Analiza powstała na gruncie konferencji naukowej zorganizowanej przez Fundację CrossFitu w lipcu ubiegłego roku, której celem było podsumowanie obecnego stanu wiedzy na temat konkretnych składników diety przejawiających niezależny od spożycia energii związek z czynnikami ryzyka rozwoju licznych schorzeń, takich jak otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego czy cukrzyca typu II.

Rozbieżne opinie ekspertów

Naukowcy wskazali w swojej publikacji na istotne problemy, z którymi związane jest prowadzenie oraz analiza badań w zakresie żywienia, w tym na zróżnicowane i często sprzeczne opinie ekspertów dotyczące wpływu na zdrowie składników, takich jak tłuszcze, cukry proste czy węglowodany. Główny autor pracy, dr Kimber Stanhope z Uniwersytetu Kalifornijskiego, podkreślił, że opis trudności metodologicznych i interpretacyjnych, z którymi borykają się badacze, może pomóc opinii publicznej w zrozumieniu powodów, dla których zalecenia żywieniowe często bywają zróżnicowane lub niejednoznaczne.

Zgodni co do jednego

W publikacji pojawił się jednakże jeden temat, co do którego wszyscy naukowcy okazali się wyjątkowo zgodni: konsumpcja słodzonych napojów i jej wpływ na ryzyko rozwoju schorzeń chronicznych, takich jak choroby układu krążenia i cukrzyca typu II. Okazuje się bowiem, że tego typu produkty wywierają niekorzystne efekty fizjologiczne niezależnie od ilości dostarczanych wraz z nimi kalorii, co pokazuje porównanie ich spożycia z identyczną pod względem kaloryczności porcją skrobi. 

Nie tylko „bilans energetyczny”

To jednoznaczne i zgodne stanowisko ekspertów jest niezywkle istotne, ponieważ podważa wspierane przez przemysł spożywczy przekonanie o tzw. „bilansie energetycznym”. Założenie, że znaczenie ma jedynie stosunek kalorii spożytych do wydatkowanych sugeruje, że konsumpcja cukrów może nie być w oczywisty sposób szkodliwa, jeśli tylko nadmiar energii zostanie zużyty poprzez zwiększenie aktywności fizycznej. Okazuje się jednak, że rzeczywistość jest bardziej skomplikowana – zawarte w publikacji „Nie tylko kalorie” (ang. Beyond calories) dowody wskazują, że niektóre źródła kalorii mogą być bardziej szkodliwe pod względem metabolicznym, a zdrowa dieta to znacznie więcej niż tylko „bilans energetyczny”.

Wpływ przemysłu

Zawarte w publikacji wnioski rzucają więc nowe światło na rolę niechętnie przyjmowanych przez przemysł środków zaradczych, takich jak specjalne podatki od słodzonych napojów, ostrzeżenia na etykietach oraz restrykcje w handlu tymi produktami. Metody te mają bowiem potencjalnie szansę na odwrócenie globalnej tendencji gwałtownego wzrostu zapadalności na choroby chroniczne.  „Przemysł spożywczy od dziesięcioleci w istotny sposób wpływa na kształt zaleceń żywieniowych oraz badań w tym zakresie, podkreślając znaczenie kalorii i jednocześnie umniejszając wagę innych czynników, które mogłyby okazać się niekorzystne dla wizerunku niektórych produktów”, stwierdziła Olivia Leonard, dyrektor Fundacji CrossFitu. „Te działania w tragiczny sposób wpływają na zdrowie społeczeństwa. Jesteśmy dumni, że możemy wspierać wysiłki zmierzające ku zwiększeniu świadomości konsumentów o wpływie żywienia i stylu życia na stan zdrowia każdego z nas.”

Źródła:

https://mainsite-assets.crossfit.com/foundation/pdf/5-14-18_Position_Paper_Press_Release.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/obr.12699

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.