Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy tłuste jedzenie ma związek z cukrzycą typu II?

Kategoria: Składniki Żywności

Zaburzony transport glukozy

W nowym badaniu przeprowadzonym w Turcji porównano profil kwasów tłuszczowych w diecie, skłonność do spożywania tłustych produktów oraz ilość receptorów komórkowych kwasów tłuszczowych u osób zdrowych oraz cierpiących na cukrzycę typu II. Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym, które charakteryzuje się zaburzeniem transportu glukozy z krwi do komórek w celu wykorzystania jej jako źródła energii. Najczęściej występującą odmianą cukrzycy jest typ II, w którym występuje obniżona wrażliwość komórek na insulinę – hormon regulujący transport glukozy do wnętrza komórki.

Receptor sCD36

Aktualne metody prewencji tzw. cukrzycy insulinoniezależnej u osób z grupy podwyższonego ryzyka skupiają się na utracie nadmiernej masy ciała oraz manipulacjach dietetycznych, przede wszystkim w zakresie spożycia węglowodanów. Jednak badanie tureckich naukowców wskazuje, że kompozycja kwasów tłuszczowych w diecie, jak również receptory komórkowe kwasów tłuszczowych, w szczególności receptor sCD36, mogą mieć wpływ na rozwój cukrzycy typu II. Badacze porównali profil kwasów tłuszczowych w diecie, skłonność do spożywania tłustych produktów, a także ilość receptorów sCD36 u pacjentów ze świeżo zdiagnozowaną cukrzycą oraz u zdrowych uczestników. Naukowcy zaprosili do udziału w badaniu 38 diabetyków oraz 37 zdrowych osób. Wszyscy uczestnicy zostali poddani pomiarom antropometrycznym (waga, wzrost, obwód talii I obwód bioder) oraz pobrano od nich próbki krwi, w celu oznaczenia stężenia glukozy na czczo, trójglicerydów i poziomu insuliny. Zbadano również poziom receptorów sCD36.

Marker syndromu metabolicznego

Podwyższony poziom receptorów sCD36 okazał się być kolejnym markerem tzw. syndromu metabolicznego, dołączając tym samym do innych, znanych już czynników ryzyka, które zwiększają ryzyko chorób serca, zawału, a także cukrzycy typu II: ciśnienia krwi, nadwagi, obwodu talii i poziomu glukozy oraz trójglicerydów we krwi,. Naukowcy obliczyli wskaźnik insulinooporności osób badanych, który wskazuje na obiżoną wrażliwość tkanek na ten hormon, a także zebrali dane dotyczące nawyków żywieniowych za pomocą obszernego kwestionariusza, co pozwoliło określić preferencje dotyczące tłustych produktów.

Niejednoznaczne wyniki

Mimo że rodzaj spożywanych kwasów tłuszczowych nie różnił się znacząco pomiędzy badanymi grupami, konsumpcja oliwy z oliwek była niższa w przypadku osób cierpiących na cukrzycę. Średnie stężenie glukozy, wskaźnik oporności na insulinę, trójglicerydy oraz poziom sCD36 były wyższe w grupie pacjentów z cukrzycą w porównaniu ze zdrowymi uczestnikami. Co ważne, podwyższone wartości sCD36 zwiększały ryzyko cukrzycy typu II. Natomiast po dalszej analizie wyników grupy diabetyków nie potwierdzono bezpośredniego związku pomiędzy poziomem sCD36 a wskaźnikiem insulinooporności, insuliną i trójglicerydami we krwi, obwodem talii lub skłonnością do spożywania tłustych produktów.

Nowy kierunek w leczeniu cukrzycy?

Podsumowując uzyskane rezultaty, naukowcy zasugerowali, że sCD36 mógłby zostać unzany za biomarker cukrzycy insulinoniezależnej ze względu na stwierdzony w badaniu wysoki poziom tego receptora u pacjentów z tym schorzeniem. Dalsze prace nad jego rolą mogą przyczynić się do poszerzenia aktualnego stanu wiedzy o przyczynach cukrzycy typu II. Niewykluczone, że przyszłe metody leczenia tej choroby metabolicznej skupią się właśnie na receptorze sCD36.

Źródło: Medical News Bulletin

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.