Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Orzechy lekiem na otyłość?

Kategoria: Składniki Żywności

Niedawno opublikowane w internetowej wersji European Journal of Nutrition wyniki badań sugerują, iż wśród osób, które regularnie spożywają orzechy rzadziej występuje nadwaga oraz otyłość. Ponadto włączenie orzechów do diety pozwala zredukować masę ciała. Przedstawione stwierdzenia to wnioski grupy naukowców z Loma Linda University School of Public Health i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), którzy przeprowadzili analizę danych, dotyczących diety i stylu życia ponad 373 000 osób w wieku od 25 do 70 lat, żyjących w 10 europejskich krajach.

Tłuste i wysokoenergetyczne, czyli złe? – niekoniecznie!

Według doktora Joan Sabaté, dyrektora Centrum Żywienia, Stylu Życia i Zapobiegania Chorobom z Loma Linda University School of Public Health, wśród społeczeństwa od wielu lat panuje przekonanie, że orzechy, jako produkt wysokoenergetyczny o dużej zawartości tłuszczu, nie są dobrym uzupełnieniem diety dla osób, które chcą schudnąć. Przekonanie to jest jednak sprzeczne z uzyskanymi przez naukowców rezultatami badań.

Wpływ spożywania orzechów na zmiany masy ciała – badania

Badania prowadzone przez doktora Joan Sabaté we współpracy z doktorem Heinz’em Freisling, epidemiologiem żywieniowym z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem trwały 5 lat. Naukowcy przez cały czas prowadzenia badań analizowali informacje na temat zmian masy ciała, sposobu odżywiania oraz stylu życia uczestników. Podsumowując zgromadzone dane naukowcy stwierdzili, iż przeciętnie przez 5 lat masa ciała osób uczestniczących w badaniu wzrosła o 2,1 kilograma. Jednak, w przypadku uczestników, którzy spożywali największą ilość orzechów, odnotowano mniejszy przyrost masy ciała, niż w przypadku ich powstrzymujących się od jedzenia orzechów rówieśników. Ponadto ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości zmniejszyło się w ich przypadku o około 5%. Jak twierdzi Sabaté: „wyniki przeprowadzonej analizy potwierdzają, że orzechy nie są pokarmem powodującym otyłość”.

Para naukowców w przeszłości prowadziła już badania nad wpływem spożywania orzechów na zdrowie ludzi. Zgodnie z ich wynikami włączenie orzechów do diety wspomaga proces zdrowego starzenia się organizmu, jak również oddziałuje korzystnie na pamięć u seniorów. Jednak dopiero w obecnych badaniach przeprowadzonych przez Sabaté i Freisling’a analizie poddany został związek pomiędzy ich spożywaniem, a zmianami masy ciała. To pierwsze badania prowadzone na szeroką skalę, które dotyczą tej kwestii.

W trakcie prowadzenia badań zespół naukowców przeanalizował informacje na temat praktyk żywieniowych i wskaźników masy ciała 373 293 uczestników, korzystając z danych zgromadzonych w ramach Europejskich Badań Prospektywne w Zakresie Raka i Odżywiania (EPIC). Do Sabaté i Freisling’a, którzy wyodrębnili i przeanalizowali dane oraz zgłosili wyniki analizy, dołączyła grupa 35 innych naukowców z 12 krajów europejskich i Malezji, którzy dokonali przeglądu artykułu przed publikacją. Na potrzeby prowadzenia badań do grupy orzechów zaklasyfikowane zostały migdały, orzechy laskowe, pistacje oraz orzechy włoskie, które są orzechami z drzew owocowych, a także orzeszki ziemne, które mimo, iż są nasionami rośliny strączkowej, pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych są zbliżone do orzechów z drzew orzechowych.

Jak twierdzi Sabaté orzechy są dobrym źródłem energetycznym, zawierającym cenne tłuszcze, białka, witaminy, minerały oraz substancje fitochemiczne i należy jeść je częściej. Są bardzo sycące, a przy tym, w świetle najnowszych wyników badań, wpływają również korzystnie na sylwetkę i zmniejszają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości.

Źródło:

foodexecutive.it: Eating nuts can reduce weight gain

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.