Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niedawno opublikowane w internetowej wersji European Journal of Nutrition wyniki badań sugerują, iż wśród osób, które regularnie spożywają orzechy rzadziej występuje nadwaga oraz otyłość. Ponadto włączenie orzechów do diety pozwala zredukować masę ciała. Przedstawione stwierdzenia to wnioski grupy naukowców z Loma Linda University School of Public Health i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), którzy przeprowadzili analizę danych, dotyczących diety i stylu życia ponad 373 000 osób w wieku od 25 do 70 lat, żyjących w 10 europejskich krajach.
Tłuste i wysokoenergetyczne, czyli złe? – niekoniecznie!
Według doktora Joan Sabaté, dyrektora Centrum Żywienia, Stylu Życia i Zapobiegania Chorobom z Loma Linda University School of Public Health, wśród społeczeństwa od wielu lat panuje przekonanie, że orzechy, jako produkt wysokoenergetyczny o dużej zawartości tłuszczu, nie są dobrym uzupełnieniem diety dla osób, które chcą schudnąć. Przekonanie to jest jednak sprzeczne z uzyskanymi przez naukowców rezultatami badań.
Wpływ spożywania orzechów na zmiany masy ciała – badania
Badania prowadzone przez doktora Joan Sabaté we współpracy z doktorem Heinz’em Freisling, epidemiologiem żywieniowym z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem trwały 5 lat. Naukowcy przez cały czas prowadzenia badań analizowali informacje na temat zmian masy ciała, sposobu odżywiania oraz stylu życia uczestników. Podsumowując zgromadzone dane naukowcy stwierdzili, iż przeciętnie przez 5 lat masa ciała osób uczestniczących w badaniu wzrosła o 2,1 kilograma. Jednak, w przypadku uczestników, którzy spożywali największą ilość orzechów, odnotowano mniejszy przyrost masy ciała, niż w przypadku ich powstrzymujących się od jedzenia orzechów rówieśników. Ponadto ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości zmniejszyło się w ich przypadku o około 5%. Jak twierdzi Sabaté: „wyniki przeprowadzonej analizy potwierdzają, że orzechy nie są pokarmem powodującym otyłość”.
Para naukowców w przeszłości prowadziła już badania nad wpływem spożywania orzechów na zdrowie ludzi. Zgodnie z ich wynikami włączenie orzechów do diety wspomaga proces zdrowego starzenia się organizmu, jak również oddziałuje korzystnie na pamięć u seniorów. Jednak dopiero w obecnych badaniach przeprowadzonych przez Sabaté i Freisling’a analizie poddany został związek pomiędzy ich spożywaniem, a zmianami masy ciała. To pierwsze badania prowadzone na szeroką skalę, które dotyczą tej kwestii.
W trakcie prowadzenia badań zespół naukowców przeanalizował informacje na temat praktyk żywieniowych i wskaźników masy ciała 373 293 uczestników, korzystając z danych zgromadzonych w ramach Europejskich Badań Prospektywne w Zakresie Raka i Odżywiania (EPIC). Do Sabaté i Freisling’a, którzy wyodrębnili i przeanalizowali dane oraz zgłosili wyniki analizy, dołączyła grupa 35 innych naukowców z 12 krajów europejskich i Malezji, którzy dokonali przeglądu artykułu przed publikacją. Na potrzeby prowadzenia badań do grupy orzechów zaklasyfikowane zostały migdały, orzechy laskowe, pistacje oraz orzechy włoskie, które są orzechami z drzew owocowych, a także orzeszki ziemne, które mimo, iż są nasionami rośliny strączkowej, pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych są zbliżone do orzechów z drzew orzechowych.
Jak twierdzi Sabaté orzechy są dobrym źródłem energetycznym, zawierającym cenne tłuszcze, białka, witaminy, minerały oraz substancje fitochemiczne i należy jeść je częściej. Są bardzo sycące, a przy tym, w świetle najnowszych wyników badań, wpływają również korzystnie na sylwetkę i zmniejszają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości.
Źródło:
foodexecutive.it: Eating nuts can reduce weight gain
Przeczytaj także
Jak wynika z podsumowania wyników badań, zamieszczonego na łamach Food Bioscience, pektyna i miąższ, pozyskiwane z owoców męczennicy jadalnej (marakuji) są doskonałymi dodatkami, które mogą być wykorzystywane w...
Dieta ketogeniczna przedłuża życie, wspomaga sprawność fizyczną oraz pozytywnie oddziałuje na pamięć – tak zaskakująco naukowcy podsumowują badania przeprowadzone na myszach.