Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Spożywanie oleju z lnianki sposobem na poprawienie profilu lipidowego krwi?

Kategoria: Składniki Żywności

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez University of Eastern Finland spożywanie oleju z lnianki (inaczej oleju rydzowego) obniża ogólny poziom cholesterolu LDL u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy. Wyniki badań opublikowano w Molecular Nutrition & Food Research.

Celem badań było porównanie wpływu spożywania oleju z lnianki, ryb tłustych oraz ryb chudych na metabolizm glukozy i lipidów, a także na występowanie niskopoziomowego stanu zapalnego.

Olej z lnianki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym w kwas alfa-linolenowy, należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3.

Wcześniejsze badania wykazały, że białka ryb i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się w rybach, wywierają korzystny wpływ na zdrowie, niwelując czynniki ryzyka, związane z chorobami krążenia. Dowody naukowe, świadczące o oddziaływaniu kwasu alfa-linolenowego na te czynniki ryzyka, pozostają jednak wciąż niewystarczające.

Badania

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Eastern Finland wzięło udział 79 ochotników, kobiet i mężczyzn w wieku od 40 do 72 lat z zaburzeniami stężenia glukozy na czczo. Uczestnicy badania zostali podzieleni losowo na cztery grupy. W zależności od tego, do której grupy trafili przez okres 12 tygodni spożywali oni cztery razy w tygodniu albo tłuste ryby, albo chude ryby, albo 30ml oleju z lnianki. Osoby, które znalazły się w grupie kontrolnej mogły jeść ryby tylko raz w tygodniu, natomiast zabroniono im spożywania oleju z lnianki i innych olejów, zawierających kwas alfa-linolenowy.

Podsumowując zebrane dane naukowcy stwierdzili, że przyjmowanie oleju z lnianki wpłynęło pozytywnie na poziom cholesterolu oznaczany we krwi uczestników badania. Podobnych skutków nie zaobserwowano, w przypadku osób, które 4 razy w tygodniu spożywały ryby tłuste lub chude. Dodatkowo, nie stwierdzono znaczących różnic w metabolizmie glukozy oraz w  występowaniu niskopoziomowego stanu zapalnego, niezależnie od tego, do jakiej grupy trafili uczestnicy badania i według jakich wytycznych się odżywiali.

Źródło:

Camelina oil improves blood lipid profile

http://www.foodexecutive.it/en/health-and-wellness/2902-camelina-oil.html 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.