Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożywanie oleju z lnianki sposobem na poprawienie profilu lipidowego krwi?

Kategoria: Składniki Żywności

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez University of Eastern Finland spożywanie oleju z lnianki (inaczej oleju rydzowego) obniża ogólny poziom cholesterolu LDL u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy. Wyniki badań opublikowano w Molecular Nutrition & Food Research.

Celem badań było porównanie wpływu spożywania oleju z lnianki, ryb tłustych oraz ryb chudych na metabolizm glukozy i lipidów, a także na występowanie niskopoziomowego stanu zapalnego.

Olej z lnianki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym w kwas alfa-linolenowy, należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3.

Wcześniejsze badania wykazały, że białka ryb i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się w rybach, wywierają korzystny wpływ na zdrowie, niwelując czynniki ryzyka, związane z chorobami krążenia. Dowody naukowe, świadczące o oddziaływaniu kwasu alfa-linolenowego na te czynniki ryzyka, pozostają jednak wciąż niewystarczające.

Badania

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Eastern Finland wzięło udział 79 ochotników, kobiet i mężczyzn w wieku od 40 do 72 lat z zaburzeniami stężenia glukozy na czczo. Uczestnicy badania zostali podzieleni losowo na cztery grupy. W zależności od tego, do której grupy trafili przez okres 12 tygodni spożywali oni cztery razy w tygodniu albo tłuste ryby, albo chude ryby, albo 30ml oleju z lnianki. Osoby, które znalazły się w grupie kontrolnej mogły jeść ryby tylko raz w tygodniu, natomiast zabroniono im spożywania oleju z lnianki i innych olejów, zawierających kwas alfa-linolenowy.

Podsumowując zebrane dane naukowcy stwierdzili, że przyjmowanie oleju z lnianki wpłynęło pozytywnie na poziom cholesterolu oznaczany we krwi uczestników badania. Podobnych skutków nie zaobserwowano, w przypadku osób, które 4 razy w tygodniu spożywały ryby tłuste lub chude. Dodatkowo, nie stwierdzono znaczących różnic w metabolizmie glukozy oraz w  występowaniu niskopoziomowego stanu zapalnego, niezależnie od tego, do jakiej grupy trafili uczestnicy badania i według jakich wytycznych się odżywiali.

Źródło:

Camelina oil improves blood lipid profile

http://www.foodexecutive.it/en/health-and-wellness/2902-camelina-oil.html 

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.