Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe składniki żywności – olej z Calanusfinmarchicus

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2353 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu oleju z Calanusfinmarchicus jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.

Charakterystyka nowego składnika żywności

Jest to lekko lepki olej o rubinowej barwie i lekkim zapachu skorupiaków, uzyskany ze skorupiaka (należącego do zooplanktonu morskiego) Calanus finmarchicus, odławianego w norweskiej strefie ekonomicznej i w strefie Jan Mayen. Składnik składa się głównie z estrów wosku (> 85 %), z niewielką ilością triglicerydów oraz innych neutralnych lipidów.

Warunki zezwolenia na stosowanie nowego składnika żywności

Na podstawie decyzji, nie naruszając przepisów dyrektywy 2002/46/WE, zezwala się na wprowadzanie do obrotu w Unii oleju z Calanusfinmarchicus zgodnego ze specyfikacją w załączniku I do decyzji:

  • jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety
  • przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II decyzji – tj. 2,3 g/dzień.

Olej z Calanusfinmarchicus dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją oznaczany jest na etykiecie środków spożywczych jako „olej z Calanusfinmarchicus (skorupiak)”.

Decyzja ma charakter indywidualny i skierowana jest do przedsiębiorstwa Calanus AS, Stakkevollv. 65, P.O. Box 2489, 9272 Tromsø, Norwegia. Decyzja wchodzi w życie z chwilą notyfikacji adresatowi.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn