Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2353 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu oleju z Calanusfinmarchicus jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Charakterystyka nowego składnika żywności
Jest to lekko lepki olej o rubinowej barwie i lekkim zapachu skorupiaków, uzyskany ze skorupiaka (należącego do zooplanktonu morskiego) Calanus finmarchicus, odławianego w norweskiej strefie ekonomicznej i w strefie Jan Mayen. Składnik składa się głównie z estrów wosku (> 85 %), z niewielką ilością triglicerydów oraz innych neutralnych lipidów.
Warunki zezwolenia na stosowanie nowego składnika żywności
Na podstawie decyzji, nie naruszając przepisów dyrektywy 2002/46/WE, zezwala się na wprowadzanie do obrotu w Unii oleju z Calanusfinmarchicus zgodnego ze specyfikacją w załączniku I do decyzji:
Olej z Calanusfinmarchicus dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją oznaczany jest na etykiecie środków spożywczych jako „olej z Calanusfinmarchicus (skorupiak)”.
Decyzja ma charakter indywidualny i skierowana jest do przedsiębiorstwa Calanus AS, Stakkevollv. 65, P.O. Box 2489, 9272 Tromsø, Norwegia. Decyzja wchodzi w życie z chwilą notyfikacji adresatowi.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
W grudniu zeszłego roku wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2273 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji...
Portal spożywczy FoodFakty informuje: Komisja (UE) opublikowała w ostatnim czasie kilka Decyzji Wykonawczych zezwalających na wprowadzenie do obrotu kolejnych produktów jako nowych składników żywności...