Prawo żywnościowe - Produkcja ekologiczna
W grudniu zeszłego roku wydano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2273 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.
Zmiany w rozporządzeniu 889/2008 w zakresie hodowli ekologicznych kur do produkcji jaj
- Zgodnie z tym aktem, uznaje się, że dotychczasowa produkcja młodych kur ekologicznych na rynku Unii jest niewystarczająca pod względem ilości i jakości, aby zaspokoić potrzeby hodowców kur niosek;
- W związku z tym, aby zapewnić więcej czasu na rozwój produkcji młodych kur ekologicznych do produkcji jaj, okres stosowania wyjątkowych zasad produkcji zezwalających na wykorzystywanie do produkcji jaj młodych kur nieekologicznych mających nie więcej niż 18 tygodni przedłuża się do dnia 31 grudnia 2018 r.;
- Dodatkowo maksymalny dozwolony procent nieekologicznych pasz białkowych w okresie 12 miesięcy dla tych gatunków wynosi 5 % w roku kalendarzowym 2018.
Rozporządzenie weszło w życie 29 grudnia 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
-
18.01.2018
Prawo żywnościowe: Kabanosy Staropolskie w unijnym rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności
W grudniu 2017 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2017/2272 rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności polską nazwę „Kabanosy staropolskie” (GTS)...
-
15.01.2018
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości ws. oznaczenia „champagne”
W dniu 20 grudnia 2017 r. Trybunał Sprawiedliwości wydał niezwykle interesujące orzeczenie, w sprawie dotyczącej sporu pomiędzy międzybranżowym komitetem wina z Szampanii i Aldi Süd Dienstleistungs-GmbH & Co. OHG – formalnie...