Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
RSPO (ang. Roundtable on Sustainable Palm Oil) jest organizacją non-profit zrzeszającą ludzi ze wszystkich sektorów rynku oleju palmowego: producentów, przetwórców, handlowców, sprzedawców detalicznych, banki/inwestorów oraz organizacje pozarządowe w celu ciągłego rozwijania międzynarodowych standardów jakości oleju palmowego.
Organizacja RSPO opracowała zestaw środowiskowych i społecznych kryteriów, które muszą być spełnione, aby producent mógł otrzymać certyfikat Certified Sustainable Palm Oil (CSPO). Prawidłowo zastosowane regulacje pozwalają zredukować negatywne skutki produkcji oleju palmowego na środowisko oraz pozytywnie wpłynąć na społeczności zamieszkujące regiony produkujące olej palmowy.
Źródła:
http://www.rspo.org/
Przeczytaj także
4 kwietnia Parlament Europejski głosował w sprawie wprowadzenia nowych decyzji dotyczących wykorzystania oleju palmowego.