Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W porównaniu do roku 2010 zużycie oleju palmowego w ostatnich latach wzrosło aż dwukrotnie. Co więcej szacuje się, że jeśli nie zostaną wprowadzone żadne zmiany to do roku 2050 zużycie może się podwoić. Głównym problemem produkcji oleju palmowego jest wycinka lasów tropikalnych oraz zmiany nią spowodowane takie jak wysychanie rzek oraz wód podziemnych, erozja gleb, wyniszczanie naturalnych środowisk rzadkich zwierząt i inne.
4 kwietnia Parlament Europejski głosował w sprawie wprowadzenia nowych decyzji dotyczących wykorzystania oleju palmowego. Wniosek spotkał się z dużą aprobatą – jedynie 18 głosów przeciwnych. Jeśli decyzje zostaną wprowadzone w życie olej palmowy zostanie stopniowo wycofany jako biopaliwo do roku 2020. Zostaną również wprowadzone restrykcje dotyczące produckji oraz certyfikacji w całej Wspólnocie. Jak zaznacza Kateřina Konečná – sprawozdawczyni raportu o oleju palmowym – Unia Europejska to drugi co do wielkości konsumentem oleju palmowgo na świecie.
Raport dostępny tutaj
Źródła:
Przeczytaj także
RSPO (ang. Roundtable on Sustainable Palm Oil) jest organizacją non-profit zrzeszającą ludzi ze wszystkich sektorów rynku oleju palmowego: producentów, przetwórców, handlowców, sprzedawców detalicznych...