Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Głosowanie Parlamentu UE w sprawie oleju palmowego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W porównaniu do roku 2010 zużycie oleju palmowego w ostatnich latach wzrosło aż dwukrotnie. Co więcej szacuje się, że jeśli nie zostaną wprowadzone żadne zmiany to do roku 2050 zużycie może się podwoić. Głównym problemem produkcji oleju palmowego jest wycinka lasów tropikalnych oraz zmiany nią spowodowane takie jak wysychanie rzek oraz wód podziemnych, erozja gleb, wyniszczanie naturalnych środowisk rzadkich zwierząt i inne.

4 kwietnia Parlament Europejski głosował w sprawie wprowadzenia nowych decyzji dotyczących wykorzystania oleju palmowego. Wniosek spotkał się z dużą aprobatą – jedynie 18 głosów przeciwnych. Jeśli decyzje zostaną wprowadzone w życie olej palmowy zostanie stopniowo wycofany jako biopaliwo do roku 2020. Zostaną również wprowadzone restrykcje dotyczące produckji oraz certyfikacji w całej Wspólnocie. Jak zaznacza Kateřina Konečná – sprawozdawczyni raportu o oleju palmowym – Unia Europejska to drugi co do wielkości konsumentem oleju palmowgo na świecie.

Raport dostępny tutaj

Źródła:

  1. http://www.foodnavigator.com/Policy/European-Parliament-votes-in-favour-of-strict-new-palm-oil-measures

 

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.