Mikrokapsułkowanie w żywności
Pobierz materiałyMikrokapsułkowanie, czyli proces zamykania materiału w specyficznej membranie, dostarcza na co dzień swoim użytkownikom wielu aplikacji. Najbardziej popularna z nich to ochrona produktu przed środowiskiem zewnętrznym.
Przemysł żywnościowy jest obecnie największym beneficjentem tego procesu. W roku 2015 kapsułkowanie dostarczyło globalnie 40 miliardów $ obrotu producentom. Mikrokapsułki są stosowane w tym przemyśle głównie do zapobiegania niepożądanych reakcji z innymi składnikami, kontroli właściwości organoleptycznych i zapobiegania przed biodegradacją podczas produkcji i pakowania. To ostatnie zastosowanie pozwoliło producentom znacząco wzbogacać swoje produkty przy uzyskaniu wysokiej opłacalności produkcji.
Technologia granulacji przy zastosowaniu wibracji zastosowana w urządzeniu Encapsulator B-390/395 szwajcarskiej firmy BUCHI Labortechnik AG zapewnia łatwą implementację w procesie produkcyjnym oraz możliwość szerokiej gamy aplikacji. Wypróbuj ją w swoim laboratorium R&D
Przykładowe aplikacje w przemyśle spożywczym wprowadzone przy zastosowaniu BUCHI Encapsulator:
Materiał sponsorowany