Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex Alimentarius

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Codex Alimentarius, międzynarodowy organ ds. standardów bezpieczeństwa żywności, przyjął niedawno ramy dla glikozydów stewiolowych obejmujące cztery różne technologie produkcji glikozydów stewiolowych. Ramy i te technologie produkcyjne umożliwią większy dostęp do pełnej gamy składników ze stewii w znacznej części świata odpowiadając na zapotrzebowanie konsumentów na zdrowsze produkty.

Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex obejmują teraz:

  • ekstrakt z liści stewii,
  • glikozydy stewiolowe pochodzące z biokonwersji,
  • glikozydy stewiolowe pochodzące z fermentacji,
  • glikozydy stewiolowe glukozylowane.

W ciągu ostatnich pięciu lat nastąpiło wiele postępów w dziedzinie składników stewii, które doprowadziły do rozwoju glikozydów stewiolowych nowej generacji o zmniejszonej goryczy i posmaku lukrecji oraz zwiększonym czystym smaku podobnym do smaku cukru.

Nowe technologie zrewolucjonizowały przemysł stewii, umożliwiając zrównoważoną produkcję glikozydów stewiolowych – takich jak Reb M i Reb D – które mają lepszy profil sensoryczny i czystszy smak, ale występują w mniejszych ilościach w liściach stewii. Składniki te okazały się być bezpieczną alternatywą cukru i innych słodzików dla wszystkich populacji.

Co to oznacza dla producentów żywności i napojów?

Podejście ramowe zapewnia podmiotom gospodarczym możliwość wprowadzania na rynek glikozydów stewiolowych wytwarzanych za pomocą różnych technologii bez składania nowej dokumentacji, pod warunkiem, że spełniają one określone kryteria i specyfikacje dla danej technologii. Opiera się to na przeprowadzonym przeglądzie technologii produkcji, zapewniającym najwyższy poziom bezpieczeństwa, czystości i jakości końcowego składnika będącego glikozydem stewiolowym wprowadzanym na rynek.

Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur.

Popyt na stewię stale rośnie

Dane firmy Innova pokazują, że światowe premiery produktów ze stewią wzrosły o 21,9% CAGR w ciągu ostatnich 10 lat (2011-2021). W tym samym okresie większość premier produktów miała miejsce w Ameryce Północnej, Azji i Europie Zachodniej.

Ponadto w tym samym okresie nastąpił wzrost o ponad 35% nowych produktów wprowadzanych na rynek ze stewią w takich regionach, jak Europa Wschodnia, Australazja, Afryka i Bliski Wschód. Zatwierdzenie nowych technologii przez Codex otworzy więcej rynków na stosowanie stewii.

Napoje nadal są wiodącą kategorią dla nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.

Według Nielsena sprzedaż detaliczna produktów zawierających stewię w Stanach Zjednoczonych we wszystkich kategoriach żywności stanowi 3,9 mld USD całkowitej sprzedaży detalicznej żywności i napojów. W ciągu ostatnich dwóch lat kategorie, takie jak dietetyczne i żywność dla sportowców odnotowały silniejsze tempo wzrostu w Stanach Zjednoczonych i takie produkty rosną szybciej niż podobne produkty wykorzystujące inne słodziki, prawdopodobnie stało się tak w wyniku pandemii.

Dane firmy Innova pokazują, że Europa Zachodnia również odnotowała znaczny wzrost produktów wprowadzanych na rynek ze stewią w latach 2011-2021 z 10-letnim CAGR na poziomie 38,0%. Spośród tych premier - 62,2% miało miejsce w pięciu krajach: Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, Francji i Hiszpanii.

W 2021 r. w Europie Zachodniej znaczna część wprowadzonych na rynek produktów dotyczyła kategorii odżywki dla sportowców, która w 2018 r. przejęła pozycję lidera wśród napojów bezalkoholowych. Inne wiodące kategorie to napoje bezalkoholowe, suplementy, słodycze, napoje gorące, desery, lody i nabiał. Biorąc pod uwagę rozwój tej przestrzeni rynkowej, prawdopodobne jest, że globalny trend redukcji cukru nadal będzie najważniejszy i istotny dla konsumentów.

Źródła: https://www.fao.org/3/cb8031en/cb8031en.pdf

https://internationalsteviacouncil.org/international-stevia-council-announces-the-approval-of-the-framework-on-steviol-glycosides-by-codex-alimentarius/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Procesy i Technologie Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.